Myć czy obierać pieczarki? Oto jest pytanie. Koleżanka po gastronomii zaskoczyła mnie odpowiedzią

Pieczarki to idealna baza do zupy albo sosu. Ich przygotowanie może jednak sprawiać kłopot. Wiele osób zastanawia się, czy grzyby trzeba myć. Może wystarczy tylko je obrać? Postanowiłam zapytać o to koleżankę kucharkę, która zna się na gotowaniu jak mało kto.

Pieczarki można spożywać na wiele sposobów: surowe, smażone, duszone, grillowane albo pieczone. Często są składnikiem zup, sosów, pizzy, potraw mięsnych oraz sałatek. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Potrafią urozmaicić każde danie i świetnie podkręcić jego smak. Po zakupie grzybów trzeba jednak przyrządzić je jak najszybciej, bo szybko tracą ładny biały kolor i się psują.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Czy pieczarki trzeba obierać? Wszystko zależy od jednej rzeczy

Pierwszy etap obróbki pieczarek wcale nie jest taki oczywisty. Niektórzy wrzucają je do zlewu pełnego wody. Inni pomijają ten krok, chwytają nożyk i obierają grzyby. Pozostali robią i to, i to. Która z tych dwóch szkół jest lepsza? Okazuje się, że wszystko zależy od poziomu zabrudzenia.

Jeśli warzywa są w miarę czyste, wystarczy wsypać je do durszlaka, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Gdy będziesz zbyt długo moczyć pieczarki w wodzie, wchłoną jej za dużo, co negatywnie wpłynie na ich smak. Obieranie grzybów to dobre wyjście w sytuacji, gdy chcesz zjeść je na surowo albo jeśli mieszkały już w lodówce kilka dni i nie są pierwszej świeżości.

Jak dobrze oczyścić pieczarki?
Jak dobrze oczyścić pieczarki? Yackers1/iStock

Jak dobrze oczyścić pieczarki? Wcale nie płukanie ani obieranie

Nie trzeba obierać grzybów, jeśli chcemy je ugotować, usmażyć albo poddać jakiejkolwiek innej obróbce termicznej. Jak widzisz, każdy ze sposobów ma swoje zalety. Mistrzowie kuchni uważają jednak, że najlepsza jest trzecia opcja, o której mało kto wie. Mowa o czyszczeniu pieczarek miękkim pędzelkiem. W ten sposób pozbywasz się resztek ziemi z kapelusza oraz blaszek. Jeśli nóżka jest brudna albo zeschnięta, należy ją odkroić. Tak przygotowane grzyby można kroić w plasterki, ćwiartki, zetrzeć na tarce albo podawać w całości. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jeśli nie masz pędzelka, możesz użyć nowej szczoteczki do zębów. Do pozbycia się większych zabrudzeń użyj czystej szmatki zwilżonej wodą.

Więcej o: