-
Haps
-
Jak przygotować
- Racuszki na kefirze z niespodzianką. Kilka minut i masz talerz pełen szczęścia
Racuszki na kefirze z niespodzianką. Kilka minut i masz talerz pełen szczęścia
Racuszki w tej wersji są jedną z tych rzeczy w życiu, dla których zdecydowanie warto rano wstać z łóżka, by zanurzyć zęby w czymś nieziemsko pysznym. Są dużo pyszniejsze od tradycyjnych racuchów i zdecydowanie szybsze w wykonaniu. Nie zapomnij o słodkiej niespodziance, a cały talerz zniknie w mig.
Jeśli lubisz śniadania lub podwieczorki na słodko, mamy dla ciebie przepis, który z miejsca pokochasz. Chociaż przepisów na racuszki i placuszki śniadaniowe jest cała masa, to moim zdaniem właśnie te delikatne i puszyste racuchy na kefirze rządzą. Jak je zrobić? Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieciaczki. Ważna jest jednak słodka niespodzianka. Jeśli masz pod ręką trochę czekolady, to zrobisz coś, o czym każdy łasuch mógłby śpiewać pieśni.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Racuszki na kefirze. Smaczniejsze i szybsze niż tradycyjne
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- ok. 400 ml kefiru (w temperaturze pokojowej),
- 2 średnie, najlepiej kwaśne jabłka,
- 2 jajka,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- 2-3 łyżki białej czekolady startej na tarce,
- do smaku cukier puder,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Racuchy na kefirze - sposób wykonania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie wbij jajka, dodaj kefir i cukier.
- Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj starte jabłka z cynamonem oraz czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki głęboką łyżką. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i się zezłocą. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę, by z obu stron były rumiane.
- Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury.