Nie z mięsem i nie z grzybami. Do pierogów robię czarny farsz. Jest nieziemski

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te nietypowe pierogi, moi najbliżsi pukali się w czoło, niektórzy nawet nie chcieli spróbować. Nie chciałam ich specjalnie przekonywać, bo po cichu liczyłam, że więcej zostanie dla mnie. Jednak ciekawość zwyciężyła, a ja od dawna już nie robię ruskich i z mięsem. Czarne pierogi zgarnęły w mojej rodzinie całą uwagę.

Pierogi to zdecydowanie jedno z ukochanych dań Polaków i każdy z pewnością ma swoje ulubione. Dotychczas moimi ulubionymi pierogami były te z kapustą i najlepiej świeżymi grzybami, jednak jakiś czas temu postanowiłam wyjść poza kulinarne schematy mojej rodziny i postawiłam na farsz z kaszanki. Oczywiście co się nasłuchałam, to moje, jednak pierogi wyszły tak pyszne, że domownicy niechętnie mnie przeprosili. Oprócz kaszanki dodałam oczywiście cebulkę, trochę kiszonej kapusty oraz pieprz. Bajka to mało powiedziane. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Pierogi z czarnym farszem. Lepsze i szybsze niż ruskie i z mięsem

Składniki na farsz:

  • ok. 700 g kaszanki (najlepsza będzie gryczana, ale sprawdzi się także taka z większą zawartością wątróbki),
  • 2 niewielkie białe cebule,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • płaska łyżka smalcu lub masła klarowanego.

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku,
  • ok. 50 ml rozpuszczonego masła,
  • pół łyżeczki drobnej soli.

Pierogi z kaszanką i kiszoną kapustą - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, wlej gorącą wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj sól i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką lub przykryj szklaną, nagrzaną miską, by odpoczęło.
  2. Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się farszem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie smalcu. Kapustę opłucz z nadmiaru kwasu (nie musisz tego robić, jeśli wolisz kwaśne smaki) i przesiekaj ją na desce.
  3. Kaszankę wyjmij z osłonki i wrzuć na patelnię z podduszoną cebulą. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę i kapustę kiszoną. Podsmażaj całość na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
  4. Kiedy ciasto na pierogi odpocznie, podziel je na części i każdą rozwałkuj na cienki placek. Szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółeczka. Na środek każdego połóż porcję farszu z kaszanki i szczelnie zalep.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucaj partiami pierogi i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od ich wielkości.

Pierogi z kaszanką podawaj okraszone cebulką i skwarkami lub z kwaśną śmietaną - takie połączenie smakuje, o dziwo, bardzo dobrze. Pamiętaj, że nie warto bać się próbowania nietypowych, czasem na pierwszy rzut oka dziwnych rozwiązań kulinarnych. Gdyby nie ludzka ciekawość i niekiedy odwaga, moglibyśmy nigdy nie poznać przepisu na schabowego lub rosół. 

Więcej o: