Ryba z tą surówką smakuje lepiej niż w smażalni. Zrobisz ją w 10 minut. Idealnie podkreśli smak dania

Czasami najprostsze rozwiązania sprawdzają się najlepiej. Jaka surówka do ryby? Oto przepis, który idealnie podkreśli smak dania. Zrobisz ją w 10 minut, a ryba będzie smakowała lepiej, niż w nadmorskiej smażalni.

Idealnie dobrana surówka uzupełnia i podkreśla smak dania. Przepisów jest mnóstwo, ale czasami nie trzeba szukać oryginalnych i wymyślnych pomysłów, aby obiad dobrze smakował. Jaka surówka do ryby będzie najlepsza? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jaka surówka do ryby? Ta jest najlepsza. Pasuje także do mięs 

Dodatki do ryby powinny być przede wszystkim odświeżające i lekkie, ponieważ smażone mięso nasiąknięte jest sporą ilością tłuszczu. Nie ma więc potrzeby dodawania do niego sałatek np. z dodatkiem tłustego majonezu. Ryby najczęściej podawane są z surówką z marchewki, kapusty lub colesławem. Wszystkie smakują dobrze, ale najlepiej komponuje się ta z koperkiem. Jak ją zrobić?

Co najbardziej pasuje do ryby? Ta surówka jest obłędna. Zachwyci każdego

Jeśli zastanawiasz się, jaka surówka do ryby będzie najlepsza, postaw na ten przepis. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut, ale efekt finalny na pewno zaskoczy domowników i gości. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • dwie marchewki,
  • 400 g białej kapusty,
  • por,
  • jabłko,
  • połówka cytryny,
  • cztery łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka musztardy,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.
Co najbardziej pasuje do ryby?
Co najbardziej pasuje do ryby? istock/@Ekaterina79

Przygotowaną surówkę można spożyć od razu, ale by lepiej smakowała, warto dać jej co najmniej godzinę, aby warzywa nabrały odpowiedniego aromatu.

  1. Umyj i obierz marchew oraz jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekaj, a pora pokrój na drobno, włóż do naczynia i zalej gorącą wodą. Pozostaw na około pięć minut i wyjmij.
  2. Sos winegret przygotuj z połączenia soku z połówki cytryny, oliwy, miodu, musztardy soli oraz pieprzu.
  3. W dużej misce wymieszaj warzywa z jabłkiem, a potem polej sosem i ponownie wymieszaj. Na koniec posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: