Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Rubinowy dodatek to tutaj świętość

Ciasto marchewkowe to wymarzony deser na jesienną pluchę, który smakiem i kolorem rozweseli nawet najbardziej pochmurny dzień. Przepis jest bardzo prosty, ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, a smaki fantastycznie się przenikają. Nie byłoby tak cudownie bez jednego dodatku.

Ciasto marchewkowe to istna perfekcja wśród domowych wypieków. Jest naprawdę łatwe w przygotowaniu, długo pozostaje wilgotne i jest nieco lżejsze od innych ciast, którymi zajadamy się do popołudniowej kawy. Ciasto marchewkowe to oczywiście marchewki, wiadomo, ale liczą się także dodatki. Nie może zabraknąć orzechów i suszonej żurawiny. To właśnie żurawina sprawia, że ciasto marchewkowe zyskuje głębszy smak i można je jeść bez opamiętania.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Prosty przepis na ciasto marchewkowe. Najlepsze na jesienną pluchę

Składniki:

  • ok. 200 g marchewki startej na tarce,
  • 200 g mąki pszennej typu 450 (tortowej),
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 4 jajka,
  • ok. 160 g cukru,
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu,
  • ok. 80 g orzechów (najlepiej włoskich lub laskowych),
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody kuchennej,
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny.

Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie wymieszaj. Orzechy drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze.
  2. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier i mikserem utrzyj na gładki krem. Następnie stopniowo wlewaj olej, cały czas miksując.
  3. Jajka z olejem dodaj do miski z suchymi składnikami. Dodaj także marchewkę startą na drobniejszych oczkach, posiekane orzechy oraz żurawinę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez godzinę, a potem pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy ciasto ostygnie, udekoruj je polewą z białej czekolady i oprósz posiekanymi orzechami oraz kawałkami suszonej żurawiny. Możesz użyć także zwykłego lukru albo cukru pudru. Do ciasta marchewkowego pasuje również kandyzowana skórka pomarańczowa - z tym dodatkiem ciasto zyska jeszcze więcej smaku.

Więcej o: