Na Wigilię robię krokiety bez naleśników. Oszukane? Nikt się nie zorientował, a ja oszczędzam godzinę

Uwielbiamy je jeść, jednak wizja pracochłonnego robienia może naprawdę zniechęcić. Jak zrobić krokiety bez smażenia naleśników? Zastosuj sprytny patent. Tak zaoszczędzisz naprawdę sporo czasu, który jest szczególnie cenny podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.

Krokiety to danie, którego nie może zabraknąć w wielu domach na wigilijnym stole. To polska klasyka, która obarczona jest jednak dość czasochłonnym i żmudnym procesem smażenia naleśników. Jeśli nie przeszkadza ci droga na skróty i odejście od tradycyjnej receptury, warto wykorzystać genialny patent, aby skutecznie zmniejszyć ilość pracy w kuchni.

Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Czy krokiety można upiec, zamiast smażyć? Mamy jeszcze lepszy pomysł

W natłoku świątecznych obowiązków każda minuta może okazać się na wagę złota. Jeśli zastanawiasz się, czy nie zrezygnować z przygotowania krokietów na tegoroczną kolację wigilijną z uwagi na smażenie stosu naleśników, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Wystarczy, że zastąpisz je kwadratowymi waflami (jak do pischingera), które dostaniesz w niemal każdym sklepie spożywczym. Co ważne, nie mają charakterystycznego, wyczuwalnego smaku. Będą więc uniwersalną opcją, która dopasuje się do różnego rodzaju nadzienia, bez obaw o zdominowanie farszu.

Wafle
Wafle fot.pixabay/krzys16

Czym zastąpić naleśniki do krokietów? Ten patent z waflami bardzo ułatwi wasze życie

Wafle, które zwykle służą nam do deserów i tortów, znacznie skrócą czas poświęcony na przygotowywanie krokietów. Nie ma konieczności ich obrabiania w żaden specyficzny sposób. W tym przypadku całą "robotę" zrobi odpowiednia temperatura oraz wilgoć farszu, dzięki czemu z łatwością je zrolujesz. Pamiętaj, aby podczas zawijania robić to dokładnie i ciasno, tak aby wnętrze nie wypłynęło podczas smażenia.

  1. Po przyrządzeniu farszu z grzybów i kapusty kiszonej nałóż równomiernie cienką warstwę na wafle.
  2. Odstaw je na ok. 5 minut, aby zmiękły.
  3. Następnie zawijaj i formuj je dosyć ciasno. Staraj się robić to bez dociskania, ponieważ wafle mogą popękać. 
  4. Zawinięte rulony obtocz w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż nabiorą złotego koloru.
  6. Po usmażeniu można przełożyć gotowe krokiety na ręcznik papierowy, który wchłonie nieco tłuszczu. Smacznego!
Więcej o: