Zmieszaj dwie musztardy. Śledzie z żadnym innym dressingiem nie smakują tak dobrze. Eksplozja smaków

Musztarda jest prostym, a zarazem charakternym dodatkiem, który sprawia, że dobrze znane śledzie nabierają nowego wyrazu. Wystarczy kilka składników i chwila pracy, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak się robi sos musztardowy do śledzi? Z tym przepisem zrobisz go w trymiga.

W mojej rodzinie śledzie goszczą na stole przy każdej okazji – to nasz mały rytuał, celebrowany zarówno w święta, jak i na co dzień. Podajemy je w różnych odsłonach, ale te w sosie musztardowym to zdecydowanie mój faworyt. Smaczny dressing nadaje śledziom wyjątkowej głębi smaku, a połączenie składników daje gwarancję kulinarnego sukcesu. Jeśli nie wiesz, jak zrobić idealny sos, zdradzę ci mój sekret.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Jak zrobić idealne śledzie? Będą wyśmienicie smakować w sosie musztardowym

Śledzie zyskują wyjątkowy smak, gdy do sosu dodamy dwa rodzaje musztardy. Stołowa nadaje kremowej aksamitności, a francuska, bardziej wyrazista, wprowadza subtelną ostrość. To harmonijne połączenie doskonale podkreśla smak morskiej ryby i sprawia, że trudno jej się oprzeć. Składniki, które są potrzebne do przygotowania dania:

  • 4 filety śledziowe (matiasy),
  • łyżka ziarnistej musztardy francuskiej,
  • łyżka musztardy stołowej,
  • łyżka miodu,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • łyżka majonezu,
  • mała, drobno posiekana cebula,
  • szczypta pieprzu,
  • świeży koperek do dekoracji.

PORADA! Aby śledzie idealnie komponowały się z sosem, warto je wcześniej odpowiednio przygotować. Najpierw filety dokładnie wymocz, aby pozbyć się nadmiaru soli, a po osuszeniu będą gotowe do obróbki.

Jak się robi sos musztardowy do śledzi? Przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu

Przygotowanie sosu do śledzi jest szybkie i proste. Wystarczy kilka minut, by domownicy mogli cieszyć się pysznym dodatkiem do ryby.

  1. Filety śledziowe pokrój na kawałki o szerokości około 2-3 cm i odstaw.
  2. W misce wymieszaj oba rodzaje musztardy, dodaj miód, kwaśną śmietanę oraz majonez. Składniki wymieszaj, aż powstanie jednolity sos.
  3. Dodaj do sosu drobno posiekaną cebulę i pieprz, po czym ponownie zamieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło.
  4. Do miski z sosem przełóż pokrojone śledzie i dokładnie je pokryj.
  5. Gotowe danie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  6. Przed podaniem udekoruj świeżym koperkiem.
Krojenie śledzi / zdjęcie ilustracyjne
Krojenie śledzi / zdjęcie ilustracyjne KamilKowski / iStock / zdjęcie ilustracyjne

Śledzie w sosie musztardowym najlepiej podać z dodatkami, które subtelnie uzupełnią ich wyrazisty smak. Doskonałym wyborem będzie świeże pieczywo – szczególnie razowe lub żytnie, które idealnie komponuje się z kremowym sosem. Śledzie świetnie smakują także w towarzystwie gotowanych ziemniaków, które chłoną sos i nadają daniu domowego charakteru. Jeśli masz ochotę na coś lżejszego, dodaj sałatkę z buraków lub świeżego ogórka. Ich orzeźwiająca nuta doskonale kontrastuje z intensywnością śledzi. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: