Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów? Nawet nie myśl o sedesie. Tylko napytasz sobie biedy

Smażenie jest jedną z najpopularniejszych technik przyrządzania potraw. Wiele osób nie ma jednak pojęcia, jak pozbyć się tłuszczu z patelni, gdy już przygotujemy ulubione kotlety. Podpowiadamy, co zrobić z olejem po smażeniu.

Smażenie uchodzi za najmniej zdrową metodę przyrządzania potraw. Czasem jest jednak nieuniknione, np. gdy chcemy przyrządzić kotlety schabowe, placki ziemniaczane albo krokiety. Chrupiąca skórka i aromat przysmażonego mięsa mają wielu fanów. Potem musimy jednak posprzątać w kuchni i doprowadzić patelnię do porządku. Wylewanie tłuszczu do zlewu albo toalety nie jest dobrym wyborem.

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Co zrobić z olejem po smażeniu? Czasem może ci się jeszcze przydać

Niektóre osoby chcą zaoszczędzić na produktach spożywczych, więc używają tego samego oleju dwa razy. Nie jest to zakazane, ale musisz być pewny, że danie było przygotowywane na tłuszczu krótko i produkt się nie zepsuł. - Jeśli doprowadzisz olej do punktu dymienia, lepiej nie korzystać z niego ponownie. Zachodzą bowiem wówczas reakcje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Jeśli jednak smaży się w niższej temperaturze, to oleju można użyć jeszcze raz lub kilka razy - wyjaśnił Andrea Camastra, właściciel restauracji Nuta. Jeśli chcesz przechować olej po smażeniu na następny raz, musisz zastosować kilka kroków.

  1. Odcedź tłuszcz.
  2. Pozbądź się resztek z dania.
  3. Przelej olej do czystego pojemnika, słoika albo butelki.
  4. Trzymaj w suchym i chłodnym miejscu.

OSTRZEŻENIE! Jeśli olej ma ciemniejszą barwę albo dymny zapach, pod żadnym pozorem nie zachowuj go na później. Takiego produktu powinieneś od razu się pozbyć.

Co zrobić z olejem po smażeniu?
Co zrobić z olejem po smażeniu? pexels.com/RDNE Stock project

Gdzie wylać olej z patelni? Na pewno nie do sedesu

Najzdrowszym olejem do smażenia jest oliwa, olej z awokado oraz olej rzepakowy. Gdy skończyłeś przyrządzać pączki, frytki albo inną potrawę, na pewno zadałeś sobie pytanie, co zrobić z tłuszczem zalegającym na patelni. Nie wolno wylewać go do zlewu albo kanalizacji. Olej wtedy nie spływa, tylko osadza się na ściankach rur i je zatyka. Przylepiają się do niego resztki jedzenia i tworzą się zatory. To wszystko może skutkować poważną awarią. Tłuszcz po smażeniu należy przelać do butelki i zanieść do PSZOK-u, czyli Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Jeżeli nie masz czasu na taką wyprawę, wyrzuć stary olej do śmieci zmieszanych (czarny kontener). Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: