Krążki cebulowe to prawdziwy hit każdej imprezy. Niezależnie od tego, ile ich przygotujesz, zawsze znikają w okamgnieniu. Świetnie sprawdzają się także jako przekąska na wieczorne seanse filmowe. Ale uwaga – łatwo coś zepsuć. Zbyt gruba panierka czy niewłaściwa cebula i cały efekt pryska. Dlatego jeśli chcesz zachwycić gości podczas domówki, trzymaj się sprawdzonej receptury.
Podstawą pysznych krążków jest oczywiście... cebula. Ale jaką wybrać? Jeśli zależy ci na łagodnym smaku, wybierz cebulę białą lub słodką odmianę cukrową. Ten typ warzywa sprawia, że krążki nabierają delikatności i idealnie komponują się z chrupiącą panierką. Następnie czas na cięcie – tutaj warto postawić na równe, około półcentymetrowe plastry. Sekret idealnej konsystencji leży właśnie w równych krążkach, które po usmażeniu będą miały jednocześnie miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Kiedy cebula będzie gotowa, czas zabrać się za ciasto.
PORADA! Jeśli chcesz pozbyć się ostrego smaku cebuli, zanurz krążki na kilka minut w wodzie z kostkami lody. Ten prosty trik nie tylko złagodzi intensywność cebuli, lecz także nada jej przyjemną soczystość.
Aby krążki cebulowe zachwycały smakiem, należy dobrze przygotować ciasto. Najważniejsza jest konsystencja – masa powinna przypominać gęstą śmietanę, która równomiernie oblepi cebulowe pierścienie. Składniki, których będziesz potrzebować:
Podczas przygotowywania ciasta zwracaj uwagę na jego gęstość. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki. Jeśli jest za gęsta, dolej odrobinę wody gazowanej.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.