-
Haps
-
Jak przygotować
- Robię dwie masy i dodaję słodki napój. Ciasto zebra nigdy nie było pyszniejsze
Robię dwie masy i dodaję słodki napój. Ciasto zebra nigdy nie było pyszniejsze
Ciasto zebra to kultowy wypiek, który od czasu PRL-u nie stracił na popularności. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zrobić jasne i ciemne ciasto, a potem na przemian wlewać do formy. Ja jednak dodaję jeszcze słodki napój, który także uchodził za kultowy w PRL-u. Roboty tyle, co nic, a smak za każdym razem perfekcyjny.
Ciasto zebra nie tylko jest pyszne i bardzo łatwe, lecz także pięknie i efektownie prezentuje się na paterze. Świetnie sprawdzi się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy oraz jako poczęstunek podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ten przepis zdecydowanie powinien znać każdy miłośnik domowych wypieków. Ciasto jest mięciutkie, długo wilgotne, a dodatek słodkiej oranżady tylko podkreśla wyjątkowość pyszniutkiej zebry. Zapisz ten przepis, jeśli planujesz zrobić domówkę w stylu PRL-u z przekąskami z tamtej epoki.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Ciasto zebra - kultowy wypiek o dwóch kolorach
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki,
- 5 średnich jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka oranżady,
- 3 czubate łyżki prawdziwego kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto zebra z oranżadą - sposób wykonania:
- Przygotuj sporą miskę. Oddziel żółtka od białek. Białka wlej do miski i mikserem na dużych obrotach ubij białka na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier, aż uzyskasz gładką, lśniącą bezę.
- Do białek z cukrem dodawaj stopniowo żółtko po żółtku. Kiedy żółtka połączą się z resztą, stopniowo przesiewaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Zmniejsz obroty miksera i stopniowo wlewaj oranżadę. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej olej. Miksuj jeszcze przez chwilę.
- Połowę przygotowanej masy przelej do innej miski. Dodaj kakao i wymieszaj. Do miski z jasnym ciastem dodaj 2-3 łyżki mąki i podobnie wymieszaj.
- Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem. Teraz na zmianę na środek wlewaj odrobinę ciasta ciemnego i jasnego, by tworzyły się kręgi. Kiedy wylejesz już całe ciasto, wykałaczką możesz zrobić wzorek na powierzchni.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez godzinę. Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem lub polej polewą z mlecznej czekolady.