Zwykłą zupę porową podkręciłam tym dodatkiem. Nie wiem, czy jadłam kiedyś lepszy obiad

Zupa porowa gościła w moim domu bardzo często, ponieważ, najogólniej ujmując, "jest okej". Jest szybka, smaczna i nikt nie marudzi, kiedy pojawia się na stole. Jednak chciałam ją jakoś podrasować i pokombinować ze smakiem. Wzięłam z lodówki butelkę i wlałam część zawartości do garnka. Nigdy bym nie pomyślała, że jedna zmiana tak świetnie podkręci smak tej pozornie zwyczajnej zupy.

Zupa krem z pora jest daniem, które w mojej rodzinie było do tej pory naprawdę lubiane, ale teraz stało się uwielbiane. Nie jest nowością, że lubię kombinować w kuchni i modyfikować przepisy i nie inaczej stało się w końcu z jasnozieloną zupą. Por sam w sobie jest dość ostry, ale ta ostrość znika podczas duszenia i przechodzi w łagodniejszy, lecz wciąż wyraźny smak. Postanowiłam tę wyrazistość podrasować, więc do duszących się warzyw wlałam trochę wytrawnego białego wina. Kiedyś dodałam wino do kremu z białych warzyw i to też okazało się strzałem w dziesiątkę. Do tego trochę sera i prawdziwa uczta gotowa w kilka chwil. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zupa z pora. Z tym dodatkiem smakuje jak spod ręki szefa kuchni

Składniki:

  • 4 średnie pory (białe części),
  • 4 ziemniaki, najlepiej mączyste,
  • 100 g sera typu feta,
  • ok. 150 ml białego wytrawnego wina,
  • ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • masło,
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy.

Zupa z pora z białym winem i serem feta - sposób wykonania:

  1. W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj posiekane pory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż, aż pory się zeszklą. Następnie dodaj wino i podsmażaj, aż alkohol odparuje.
  2. Do podsmażonych warzyw wlej bulion. Dodaj także pokrojony ser i gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Do zupy wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Dla wzmocnienia aromatu możesz dodać do zupy dwa ząbki czosnku lub posiekaną papryczkę chili. Jeśli natomiast chcesz naprawdę poszaleć ze smakami, zamiast sera feta użyj bardziej aromatycznego sera koziego. Wówczas wszyscy będą błagać cię o przepis. 

Więcej o: