Jak zrobić szybkie danie ze szpinakiem? Podaj go na słodko. Ten owoc sprawi, że będzie smakować bosko

Placki na słodko to genialny pomysł na szybkie danie ze szpinakiem. Robią się błyskawicznie, smakują obłędnie, a do tego do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. To idealna propozycja nie tylko na śniadanie.

Placki to szybki i genialny pomysł na ciepłe i słodkie śniadanie, obiad czy nawet kolację. Robią się w mig, a do tego możesz przemycić w nich zdrową porcję warzyw. Choć w ostatnim czasie niewątpliwą popularnością cieszą się te z cukinii, równie smaczne zrobisz w wersji zielonej. Wystarczy, że dodasz do nich szpinaku. Możesz być pewien, że każdy poprosi o dokładkę, dlatego od razu zrób więcej.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Co można zrobić ze szpinakiem? Przygotuj pyszne placuszki

Zielone liście szpinaku skrywają naprawdę wiele cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia wartości odżywczych. Nie bez powodu zajadał się nim znany z bajek i filmu Popeye. Znajdziesz w nich witaminy (E, K, B, i dużo C), błonnik, minerały i antyoksydanty. Oprócz tego to bogate źródło żelaza, kwasu foliowego i potasu. Choć w dzieciństwie szpinak może nie kojarzył się zbyt dobrze, w kuchni użyjesz go na wiele sposobów - jako składnik koktajli, sałatek, makaronów, farsz, czy dodatek do pizzy. Niektórzy dodają go też do ciasta na naleśniki lub pierogi, dzięki czemu zyskuje oryginalny, zielony kolor. Możliwości jest sporo, lecz dziś w szczególności polecamy placuszki na słodko. Czego będziesz potrzebować do ich przyrządzenia?

Co można zrobić ze szpinakiem?
Co można zrobić ze szpinakiem? Co można zrobić ze szpinakiem? Fot. pexels.com / jhowell

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • średniej wielkości, dojrzały banan,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • olej do smażenia,

PORADA! Szpinakowo-bananowe placki doskonale smakują solo, jednak jeśli chcesz, możesz serwować je z ulubionym dżemem, innymi owocami lub po prostu oprószone cukrem pudrem.

Jak zrobić placki szpinakowe? Wypróbuj wersję na słodko

Przygotowanie placuszków szpinakowych na słodko jest naprawdę proste, dlatego to też dobry pomysł na zaangażowanie do tego najmłodszych domowników. Zacznij od oczyszczenia liści. W tym celu dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą, osusz i przełóż do wysokiego naczynia. Co dalej?

  1. Obierz banana, pokrój na kilka kawałków i dodaj do liści wraz z jogurtem i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, następnie proszek do pieczenia i cukier. Ponownie zmiksuj, by powstało gęste ciasto. W razie potrzeby dorzuć nieco mąki.
  3. Na patelni rozgrzej olej, palnik ustaw na średni ogień i zabierz się za smażenie średniej wielkości placuszków. Ciasto nakładaj łyżką lub chochelką. Powinno delikatnie się zarumienić. 
  4. Podawaj wedle uznania: z dodatkami, lub bez. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: