Placki to szybki i genialny pomysł na ciepłe i słodkie śniadanie, obiad czy nawet kolację. Robią się w mig, a do tego możesz przemycić w nich zdrową porcję warzyw. Choć w ostatnim czasie niewątpliwą popularnością cieszą się te z cukinii, równie smaczne zrobisz w wersji zielonej. Wystarczy, że dodasz do nich szpinaku. Możesz być pewien, że każdy poprosi o dokładkę, dlatego od razu zrób więcej.
Zielone liście szpinaku skrywają naprawdę wiele cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia wartości odżywczych. Nie bez powodu zajadał się nim znany z bajek i filmu Popeye. Znajdziesz w nich witaminy (E, K, B, i dużo C), błonnik, minerały i antyoksydanty. Oprócz tego to bogate źródło żelaza, kwasu foliowego i potasu. Choć w dzieciństwie szpinak może nie kojarzył się zbyt dobrze, w kuchni użyjesz go na wiele sposobów - jako składnik koktajli, sałatek, makaronów, farsz, czy dodatek do pizzy. Niektórzy dodają go też do ciasta na naleśniki lub pierogi, dzięki czemu zyskuje oryginalny, zielony kolor. Możliwości jest sporo, lecz dziś w szczególności polecamy placuszki na słodko. Czego będziesz potrzebować do ich przyrządzenia?
Składniki:
PORADA! Szpinakowo-bananowe placki doskonale smakują solo, jednak jeśli chcesz, możesz serwować je z ulubionym dżemem, innymi owocami lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Przygotowanie placuszków szpinakowych na słodko jest naprawdę proste, dlatego to też dobry pomysł na zaangażowanie do tego najmłodszych domowników. Zacznij od oczyszczenia liści. W tym celu dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą, osusz i przełóż do wysokiego naczynia. Co dalej?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.