-
Haps
-
Jak przygotować
- Pyszne i wilgotne ciasto z jabłkami. Szarlotka i jabłecznik się schowają przy salcesonie
Pyszne i wilgotne ciasto z jabłkami. Szarlotka i jabłecznik się schowają przy salcesonie
Wszyscy uwielbiamy ciasta z jabłkami i do najpopularniejszych należą oczywiście różne jabłeczniki i szarlotki. Jednak jest jeszcze jeden przepis na ciasto z jabłkami, który zasługuje na szczególne uznanie. Salceson to nie tylko swojska wędlina - tak też nazywa się ciasto pełne dużych kawałków soczystych owoców. Musisz spróbować.
Kiedy myślimy o cieście z jabłkami, do głowy od razu przychodzi nam szarlotka. To pyszne ciasto, owszem i nie będziemy się z tym kłócić. Jednak salceson w niczym jej nie ustępuje. Ba, jest dużo łatwiejszy i zdecydowanie szybszy w przygotowaniu niż kruche ciasto przełożone musem jabłkowym. Salceson wymaga jedynie pokrojenia jabłek i wymieszania składników. Rach-ciach i kakaowo-jabłkowy zawrót głowy gotowy.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Mięciutkie i wilgotne ciasto z jabłkami. Jak zrobić salceson?
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 6 dużych jajek,
- 1 szklanka oleju roślinnego,
- ok. 1 kg jabłek,
- płaska łyżka cynamonu,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao.
Ciasto salceson - sposób wykonania:
- Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż je do miski, dodaj cynamon i porządnie je natrzyj. Odstaw na kilkanaście minut.
- Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
- Cały czas miksując, dodawaj olej. Następnie stopniowo przesiewaj mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Do zmiksowanego ciasta włóż jabłka natarte cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch.
- Ciasto salceson piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upływie 50 minut powinno być gotowe.