• Link został skopiowany

3 składniki i szczypta soli. Tyle wystarczy, by zrobić genialny dodatek do deserów. Smakuje obłędnie

Jak robi się słony karmel? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. W kilku krokach zyskasz genialny i przepyszny dodatek do wielu dań oraz deserów. Tylko uważaj, bo wychodzi tak obłędny, że nim się zorientujesz, słoik będzie pusty.
Jak robi się słony karmel?
Jak robi się słony karmel? Fot. pexels.com / Matvalina

W ostatnich latach solony karmel zrobił prawdziwą furorę. Obecnie w sklepach, kawiarniach, lodziarniach i restauracjach znajdziesz całe multum produktów, w których gra pierwsze skrzypce. Mowa między innymi o kawach, ciastkach, lodach, nadzieniu lub dodatkach do naleśników, gofrów i wielu, wielu innych. Możliwości jest naprawdę dużo, lecz jedno pozostaje bez zmian - idealne połączenie słodyczy z dodatkiem słonego. Jak go zrobić w domu? To prostsze, niż mogłoby się zdawać.

Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]

Jak robi się słony karmel? Tego będziesz potrzebować

Domowy, słony karmel to świetny sposób na wzbogacenie smaku wielu deserów i innych potraw na słodko. Tym bardziej że robi się go stosunkowo szybko i prosto, choć trzeba wykazać się odpowiednim wyczuciem oraz minimum ostrożności. Jeśli zrobisz go z naszym przepisem, z pewnością wyjdzie ci wyborny. Czego będziesz potrzebować?

Jak robi się słony karmel?
Jak robi się słony karmel? Jak robi się słony karmel? Fot. pexels.com / Angele J.

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru (100 g),
  • 100 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • trochę wody.

PORADA! Kupując cukier, wybierz drobnoziarnisty. Szybciej się rozpuszcza, dzięki czemu ryzyko, że coś nie wyjdzie, znacznie spada. Ponadto zwróć uwagę na masło - powinno mieć co najmniej 82. proc. 

Jak zrobić karmel domowej roboty? Dodaj szczyptę soli

Zanim zabierzesz się za robienie słonego karmelu, przygotuj garnek o grubym dnie. Najlepiej sprawdzi się aluminiowy, gdyż znacznie wolniej się przypala. Jeśli zaś chodzi o proces podgrzewania, używaj jedynie średniego ognia. Od czego zacząć?

  1. Cukier wsyp do garnka i postaw na ogniu. Trzymaj do momentu, aż zacznie się rozpuszczać i przybierać złoty kolor. W drugim naczyniu podgrzej śmietankę.
  2. Kiedy tak się stanie, dodaj do cukru masło i mieszaj, aż składniki idealnie się połączą. 
  3. Następnym krokiem jest dodanie ciepłej śmietanki. Rób to powoli, stopniowo i cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Konsystencja powinna być idealnie gładka.
  4. Ostatnim krokiem jest dodanie szczypty soli oraz wymieszanie. 
  5. Gorący karmel przelej do wyparzonych słoiczków. Po ostudzeniu schowaj do lodówki.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jeśli dotychczas występował problem z przygotowaniem karmelu na bazie śmietanki, użyj samej wody. Kroki są dokładnie te same, jednak sposób sam w sobie jest prostszy, gdyż znacznie spada ryzyko powstania grudek.

Więcej o: