W ostatnich latach solony karmel zrobił prawdziwą furorę. Obecnie w sklepach, kawiarniach, lodziarniach i restauracjach znajdziesz całe multum produktów, w których gra pierwsze skrzypce. Mowa między innymi o kawach, ciastkach, lodach, nadzieniu lub dodatkach do naleśników, gofrów i wielu, wielu innych. Możliwości jest naprawdę dużo, lecz jedno pozostaje bez zmian - idealne połączenie słodyczy z dodatkiem słonego. Jak go zrobić w domu? To prostsze, niż mogłoby się zdawać.
Domowy, słony karmel to świetny sposób na wzbogacenie smaku wielu deserów i innych potraw na słodko. Tym bardziej że robi się go stosunkowo szybko i prosto, choć trzeba wykazać się odpowiednim wyczuciem oraz minimum ostrożności. Jeśli zrobisz go z naszym przepisem, z pewnością wyjdzie ci wyborny. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
PORADA! Kupując cukier, wybierz drobnoziarnisty. Szybciej się rozpuszcza, dzięki czemu ryzyko, że coś nie wyjdzie, znacznie spada. Ponadto zwróć uwagę na masło - powinno mieć co najmniej 82. proc.
Zanim zabierzesz się za robienie słonego karmelu, przygotuj garnek o grubym dnie. Najlepiej sprawdzi się aluminiowy, gdyż znacznie wolniej się przypala. Jeśli zaś chodzi o proces podgrzewania, używaj jedynie średniego ognia. Od czego zacząć?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jeśli dotychczas występował problem z przygotowaniem karmelu na bazie śmietanki, użyj samej wody. Kroki są dokładnie te same, jednak sposób sam w sobie jest prostszy, gdyż znacznie spada ryzyko powstania grudek.