Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Z tym przepisem to łatwizna

Uszka wigilijne z czerwonym barszczem to w wielu domach obowiązkowe danie w bożonarodzeniowym menu. Jak przygotować farsz do uszek i jak zagnieść idealne ciasto? Podpowiadamy.

Tradycyjna Wigilia zakłada dwanaście potraw, których zgodnie z przesądem należy przynajmniej spróbować. Świąteczna degustacja ma nam bowiem zapewnić szczęście i powodzenie w nowym roku. Po podzieleniu się opłatkiem, ucztę zwykle zaczynamy od zupy: czerwonego barszczu z pierożkami/uszkami lub grzybowej. Jak przygotować idealne uszka wigilijne? Radzimy w dalszej części artykułu.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Jak zrobić uszka wigilijne i dlaczego warto spróbować?

Gotowe uszka można łatwo dostać w sklepie spożywczym lub garmażerce. Jednak każdy, kto chociaż raz miał okazję spróbować świeżych pierożków świątecznych, ten nie zamieni już delikatnego ciasta i farszu z naturalnych składników na żadne półśrodki. Nawet w najlepszych garmażerkach uszka przygotowuje się z wyprzedzeniem, co przekłada się na ich smak. Tymczasem świetny przepis na uszka wigilijne jest w zasięgu ręki. Spróbuj, a na pewno ci się uda. Czas przygotowania uszek z naszym przepisem to około dwie godziny.

Przepis na uszka wigilijne - lista składników na ciasto

Delikatne, półprzeźroczyste ciasto o lekko słonawym smaku, to zasługa wysokiej jakości produktów. Jakie składniki przygotować?

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 1 mała płaska łyżeczka soli.

Uszka wigilijne przepis - lista składników na farsz

Kluczem do udanego farszu jest dobry zapas grzybów, ale nie tylko. Przygotuj:

  • 120 g grzybów suszonych,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 plaster masła,
  • 1 szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Farsz do uszek wigilijnych - przepis krok po kroku

  1. Wypłucz grzyby i zalej je zimną wodą, a potem odstaw do namoczenia na całą noc. Po upływie tego czasu gotuj grzyby w wodzie z namoczenia, dodaj też ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez pół godziny i odcedź.
  2. Następnie podsmaż posiekaną cebulę na maśle i dodaj do niej grzyby, a później smaż dalej do odparowania wody.
  3. Patelnię odstaw do wystudzenia, a jej zawartość przekręć w maszynce do mięsa.
  4. Na koniec farsz dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Farsz do uszek wigilijnych jest już gotowy.

Jak zrobić uszka wigilijne? Ciasto krok po kroku

Wiemy już jak zrobić uszka wigilijne na etapie farszu. Czas przejść do ciasta.

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na niej mąkę, następnie dodaj masło, sól i pieprz, jajko i zagnieć ciasto.
  2. Gotową masę rozwałkuj i podziel na małe kwadraty. Na każdy kwadrat wyłóż farsz, złóż na połowę, a końce owiń dookoła i zaklej. Tak przygotowane uszka rozłóż na bawełnianym materiale i na koniec wrzuć do wrzątku na trzy minuty.
  3. Uszka podawaj w barszczu czerwonym lub po prostu podsmaż na maśle na patelni i traktuj jako samodzielne danie.
Więcej o: