W kuchni nierzadko zdarza się, że po pieczeniu i gotowaniu zostają same białka jaj. Najpopularniejszym sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie pysznej bezy. Jednak co w przypadku, jeśli za nią nie przepadasz lub po prostu nie masz ochoty? Spokojnie. Innych opcji również nie brakuje, z czego każda z nich jest pyszna i prosta w wykonaniu.
Jeśli lubisz smaczne i lekkie śniadania na ciepło, omlet z samych białek to coś dla ciebie. Zrobisz go w chwilę i w zależności od dodatków zaserwujesz zarówno na słodko, jak i słono. Wszystko zależy od twoich preferencji. Do samego ciasta dla jednej osoby przygotuj:
Zacznij od ubicia białek na sztywną masę, następnie stopniowo dodaj do nich mąkę oraz mleko. Wszystko wymieszaj łyżką. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, a gdy się roztopi, wylej ciasto. Smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż się lekko zarumieni. Podawaj wedle uznania.
PORADA! W wersji na słono już na etapie mieszania składników do ciasta możesz dorzucić wybrane warzywa oraz wędlinę (pamiętaj tylko o wcześniejszym podsmażeniu cebulki), zaś na słodko - np. kawałki czekolady. Niekoniecznie musisz umieszczać je na górze omleta. Dzięki temu całość wyjdzie jeszcze smaczniejsza.
Z białek jaj w szybki i łatwy sposób zrobisz też smakowitą przekąskę na słodko. Mowa o popularnych kokosankach. Po prostu ubij białka (4 szt.) z cukrem (ok. 1/2 szklanki) na sztywną masę, dodaj wiórki kokosowe (3 szklanki) i wymieszaj. Na blaszce piekarnika połóż papier i z pomocą łyżki nałóż porcje ciasta. Piecz w 180 stopniach około 15 minut, aż zrobią się rumiane.
W okresie okołoświątecznym świetnym pomysłem na wykorzystanie białek jaj jest zrobienie lukru królewskiego. Odpowiednie proporcje sprawią, że wyjdzie idealnie gęsty, dzięki czemu z sukcesem wykorzystasz go do dekoracji pierników bądź innych ciastek. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Białko ubij na pianę (nie powinna być bardzo sztywna), następnie dodaj cukier i mieszaj jeszcze przez chwilę, aż powstanie gładka masa. Dorzuć sok z cytryny i wymieszaj jeszcze raz. Lukier powinien być lekko gęsty, śnieżnobiały i bez grudek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.