Zapomnij o bezie. Z białek jaj zrobisz znacznie więcej. 3 smakowite i proste do zrobienia pomysły

Co zrobić z białek jaj oprócz bezy? Choć słodki wypiek jest zdecydowanie najpopularniejszą, a przy tym również dość prostą opcją, nie oznacza to, że brakuje innych propozycji. Wyjdą równie pyszne, a przy tym wykorzystasz w nich to, co zostało z innego przepisu. Nic się nie zmarnuje.

W kuchni nierzadko zdarza się, że po pieczeniu i gotowaniu zostają same białka jaj. Najpopularniejszym sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie pysznej bezy. Jednak co w przypadku, jeśli za nią nie przepadasz lub po prostu nie masz ochoty? Spokojnie. Innych opcji również nie brakuje, z czego każda z nich jest pyszna i prosta w wykonaniu.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Co zrobić z białek na śniadanie? Lekka i pożywna propozycja

Jeśli lubisz smaczne i lekkie śniadania na ciepło, omlet z samych białek to coś dla ciebie. Zrobisz go w chwilę i w zależności od dodatków zaserwujesz zarówno na słodko, jak i słono. Wszystko zależy od twoich preferencji. Do samego ciasta dla jednej osoby przygotuj:

  • 2-3 białka jaj,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mleka,
  • masło do smażenia,
  • w wersji wytrawnej: sól i pieprz,
  • w wersji na słodko: odrobina cukru wanilinowego,
  • ulubione dodatki: np. warzywa, szynka, dżem, czekolada.

Zacznij od ubicia białek na sztywną masę, następnie stopniowo dodaj do nich mąkę oraz mleko. Wszystko wymieszaj łyżką. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, a gdy się roztopi, wylej ciasto. Smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż się lekko zarumieni. Podawaj wedle uznania.

PORADA! W wersji na słono już na etapie mieszania składników do ciasta możesz dorzucić wybrane warzywa oraz wędlinę (pamiętaj tylko o wcześniejszym podsmażeniu cebulki), zaś na słodko - np. kawałki czekolady. Niekoniecznie musisz umieszczać je na górze omleta. Dzięki temu całość wyjdzie jeszcze smaczniejsza.

Co można zrobić z samych białek? Słodka przekąska dla każdego

Z białek jaj w szybki i łatwy sposób zrobisz też smakowitą przekąskę na słodko. Mowa o popularnych kokosankach. Po prostu ubij białka (4 szt.) z cukrem (ok. 1/2 szklanki) na sztywną masę, dodaj wiórki kokosowe (3 szklanki) i wymieszaj. Na blaszce piekarnika połóż papier i z pomocą łyżki nałóż porcje ciasta. Piecz w 180 stopniach około 15 minut, aż zrobią się rumiane. 

Co zrobić z białek jaj oprócz bezy? Idealny przepis na święta

W okresie okołoświątecznym świetnym pomysłem na wykorzystanie białek jaj jest zrobienie lukru królewskiego. Odpowiednie proporcje sprawią, że wyjdzie idealnie gęsty, dzięki czemu z sukcesem wykorzystasz go do dekoracji pierników bądź innych ciastek. Czego będziesz potrzebować?

Co można zrobić z samych białek?
Co można zrobić z samych białek? Co można zrobić z samych białek? Fot. pixabay.com / utroja0

Składniki:

  • 1 białko,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Białko ubij na pianę (nie powinna być bardzo sztywna), następnie dodaj cukier i mieszaj jeszcze przez chwilę, aż powstanie gładka masa. Dorzuć sok z cytryny i wymieszaj jeszcze raz. Lukier powinien być lekko gęsty, śnieżnobiały i bez grudek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: