Sezon na to warzywo jeszcze się nie skończył, ale jeśli znudziła ci się popularna zupa dyniowa, postaw na ten przepis. Sos z dyni do makaronu jest pyszny, aromatyczny i szybko się robi. To idealna propozycja na obiad lub kolację. Dynię warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także z uwagi na dużą ilość wartości odżywczych. Zawiera spore ilości magnezu, selenu, potasu i cynku i jest źródłem błonnika pokarmowego.
Gatunków dyni jest sporo. Różnią się strukturą miąższu, smakiem oraz grubością skórki i nie każda nadaje się do zrobienia sosu. Jaka będzie najlepsza? Do sosów i przetworów najlepiej sprawdzi się dynia makaronowa, czyli podłużna odmiana, która po ugotowaniu rozpada się i przypomina włókna. Ma delikatny smak, a konsystencja idealnie "oblepi" makaron. Dobrym wyborem będzie też dynia zwyczajna, ale należy pamiętać, że jest słodka w smaku, więc wymaga odpowiednich przypraw.
Sos z dyni do makaronu jest prosty i z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Aby go zrobić, potrzebujesz:
Zanim przystąpisz do przyrządzania sosu, dynię podziel na pół i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz skorupą do góry, aż dynia będzie miękka, czyli przez około godzinę. Potem wyjmij warzywo i łyżką wydłub miąższ, wrzuć do pojemnika i zblenduj na purée.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.