To najlepszy przepis na sos z dyni do makaronu. Raz zrobisz, a nie nadążysz z dokładkami

Jak zrobić sos z dyni do makaronu? Jeśli nie masz pomysłu na obiad, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Poświęć chwilę, a będziesz cieszyć się daniem lepszym niż z topowej restauracji.

Sezon na to warzywo jeszcze się nie skończył, ale jeśli znudziła ci się popularna zupa dyniowa, postaw na ten przepis. Sos z dyni do makaronu jest pyszny, aromatyczny i szybko się robi. To idealna propozycja na obiad lub kolację. Dynię warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także z uwagi na dużą ilość wartości odżywczych. Zawiera spore ilości magnezu, selenu, potasu i cynku i jest źródłem błonnika pokarmowego. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jak dynia na sos? Ta odmiana sprawdzi się najlepiej. Idealnie przyklei się do makaronu

Gatunków dyni jest sporo. Różnią się strukturą miąższu, smakiem oraz grubością skórki i nie każda nadaje się do zrobienia sosu. Jaka będzie najlepsza? Do sosów i przetworów najlepiej sprawdzi się dynia makaronowa, czyli podłużna odmiana, która po ugotowaniu rozpada się i przypomina włókna. Ma delikatny smak, a konsystencja idealnie "oblepi" makaron. Dobrym wyborem będzie też dynia zwyczajna, ale należy pamiętać, że jest słodka w smaku, więc wymaga odpowiednich przypraw.

Jak zrobić sos z dyni do makaronu? Z tego przepisu zasmakuje wszystkim

Sos z dyni do makaronu jest prosty i z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Aby go zrobić, potrzebujesz:

  • 400 g purée z dyni
  • kilka ząbków czosnku,
  • jedną lub dwie cebule,
  • 2-3 cm korzenia imbiru,
  • 200 ml gorącej wody,
  • garść szpinaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka pieprzu cayenne, sól.
Spaghetti z sosem dyniowym / z dynią
Spaghetti z sosem dyniowym / z dynią Fot. Shutterstock, RomanaMart

Zanim przystąpisz do przyrządzania sosu, dynię podziel na pół i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz skorupą do góry, aż dynia będzie miękka, czyli przez około godzinę. Potem wyjmij warzywo i łyżką wydłub miąższ, wrzuć do pojemnika i zblenduj na purée.

  1. Cebule podsmaż na oleju, a potem dodaj starty imbir i posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dopraw przyprawami i wymieszaj całość, a potem dodaj purée z dyni.
  3. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, stopniowo dolewaj wody tak, aby miał idealną konsystencję.
  4. Gotuj przez około trzy minuty, a potem dorzuć liście szpinaku i duś przez kolejne dwie minuty.
  5. Kiedy szpinak będzie miękki, sos jest gotowy.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: