-
Haps
-
Jak przygotować
- Obiad na piątek to nie tylko ryba. Te kotlety zrobią furorę wśród bliskich. To tylko kilka składników
Obiad na piątek to nie tylko ryba. Te kotlety zrobią furorę wśród bliskich. To tylko kilka składników
Część osób nie je mięsa w piątki, część je. Natomiast wszyscy na pewno chcą zjeść coś pysznego tego dnia i dziś mamy właśnie taki przepis. Nie ryba, o dziwo, chociaż mocno kojarzy się z piątkowym posiłkiem. Na tapet bierzemy ziemniaki w takiej wersji, że każdy poprosi o dokładkę.
Kotlety ziemniaczane moim zdaniem w niczym nie ustępują zwykłym mielonym. Są przepyszne, łatwe w wykonaniu i sycące, a do tego pozwalają nam wykorzystać ziemniaki, które pozostały z obiadu, bez marnowania żywności. Przepis na kotlety ziemniaczane znam od zaprzyjaźnionej kucharki z baru mlecznego i muszę przyznać, że te kotleciki są naprawdę przepyszne. Dodatek pieczarek i pysznego parmezanu to strzał w dziesiątkę.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Obiad na piątek. Te kotlety ziemniaczane wymiatają
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystych,
- 1 duże jajko,
- ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
- kilka listków świeżej mięty,
- sól i pieprz do smaku (ja dodaję jeszcze gałkę muszkatołową i tymianek),
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów,
- 4 łyżki parmezanu,
- tłuszcz do smażenia.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego - to świetnie podkręci smak. Następnie ostudź i zmiel w maszynce lub roztłucz na puree. Możesz użyć także ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Następnie zeszklij na tłuszczu (najlepiej na maśle) razem z cebulą. Posól je dopiero wtedy, kiedy odparuje z nich nadmiar wody.
- Farsz lekko ostudź i dopraw w razie potrzeby pieprzem. Następnie dodaj posiekaną miętę.
- Przygotuj ciasto na kotlety. Mąkę połącz z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i zagnieć. Następnie podziel ciasto na równe części.
- Każdą z części uformuj w dłoniach tak, jak robisz to podczas przygotowywania mielonych. Następnie spłaszcz i dodaj farsz. Ponownie uformuj tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia.
- Kotlety panieruj w mieszance orzechów i sera. Pamiętaj, żeby je dokładnie uklepać, żeby panierka nie odpadała podczas smażenia. Żeby była bardziej kleista, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Powinno być go dość sporo, ale nie tyle, żeby w połowie przykrywał kotlety. Smaż je na rumiany kolor na średniej mocy palnika.