Nie z mięsa, a jednak steki. Warzywo w tej marynacie to istna rozkosz
Marzysz o obiedzie jak z restauracji, a w portfelu hula wiatr i kilka groszy wiatrem napędzane? Mamy na to sposób. Ten obiad bez mięsa zrobisz w trymiga, a roboty tyle, co nic. Najważniejsze jest białe warzywo i oczywiście marynata. Potem nic, tylko zajadać.
Kalafior to warzywo ogromnego potencjału. Możemy zrobić z niego pyszną i lekką zupę, rozgnieść na gładkie puree i podać zamiast ziemniaków. Możemy zrobić z niego także pyszne kotlety i jeszcze pyszniejsze steki. Dziś zdradzimy wam przepis właśnie na steki z kalafiora, które smakują i pachną niemal obłędnie. Wystarczy pokroić warzywo w grube plastry i posmarować je marynatą. Połącz starty parmezan z oliwą, czosnkiem i papryką, a nie zapomnisz o tym smaku na bardzo długo.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Obiad na piątek. Steki z kalafiora smakują lepiej niż mięsne
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 3-4 ząbki czosnku,
- kilka łyżek oliwy,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sos sojowy,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, odrobina suszonego oregano.
Steki z kalafiora - sposób wykonania:
- Przygotuj ostry nóż. Kalafior pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miski wlej kilka łyżek oliwy i wymieszaj z dwiema łyżkami sosu sojowego. Dodaj także rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz oregano. Dorzuć parmezan i całość wymieszaj.
- Silikonowym pędzelkiem z obu stron natrzyj plastry kalafiora przygotowaną marynatą. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż kalafior będzie miękki.
- Podczas pieczenia możesz przewrócić steki na drugą stronę, a pod koniec włączyć funkcję termoobiegu, by warzywo lekko się przyrumieniło.