Zupa brokułowa to niemal arcyzupa. Arcysmaczna, arcyprosta i arcyszybka. Przepis na zupę brokułową jest banalny i tylko od ciebie zależy, czy wyjdzie bardziej lub mniej pikantna. Jedno jest pewne - zupa brokułowa musi być kremowa i do tego przyczynią się dwa sery. Chodzi o serek topiony oraz o ser feta. Jednak wisienką na torcie są chipsy z boczku - nie wolno ich pominąć! Te dodatki robią taką robotę, że nawet sól jest niepotrzebna. Czas pożegnać długie ślęczenie nad garami, zrób zupę brokułową - najesz się do syta, a resztę czasu wykorzystasz na odpoczynek.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Zupa brokułowa - idealny obiad dla zabieganych
Składniki:
- 1 większy brokuł,
- 3-4 niewielkie ziemniaki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
- 1 solidna łyżka masła,
- sól, pieprz, ostra papryczka do smaku,
- ok. 150 g serka topionego,
- 100 g sera typu feta,
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- do podania grzanki lub groszek ptysiowy.
Zupa brokułowa z boczkiem - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią.
- Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez dwie minuty. Uważaj jednak, by czosnek się nie przypalił, bo wówczas danie będzie gorzkie. W tym czasie wytop plastry boczku na suchej patelni. Powinny być chrupiące.
- Całość zalej bulionem, dodaj brokuł podzielony na różyczki i gotuj, aż zarówno brokuł, jak i ziemniaki będą miękkie. W tym czasie dodaj serek topiony, by się rozpuścił.
- Dorzuć pokruszony ser feta, dopraw solą i pieprzem, i zmiksuj całość na gładki krem. Uważaj jednak, by nie przesadzić z solą - musisz pamiętać, że ser feta sam w sobie jest dość słony.
Zupę podawaj oczywiście z chipsami z boczku i rozkoszuj się do woli nietuzinkowym smakiem. Jeśli chcesz zupę nieco podrasować, zamiast sera feta podaj ser kozi. Jest nieco bardziej intensywny, ale dla smakoszy to prawdziwa gratka.