Drożdże to rodzaj jednokomórkowych organizmów zaliczanych do grzybów. Ich forma i wielkość są uzależnione od gatunku. Odżywiają się węglowodanami, które przekształcają w alkohole i dwutlenek węgla, czyli przeprowadzają tzw. fermentację alkoholową. Występują powszechnie na powierzchni owoców, warzyw i grzybach kapeluszowych, ale przydają się także w kuchni. Jak je mrozić, aby nie straciły wartości odżywczych?
Drożdże po otwarciu szybko robią się suche i mogą się popsuć. Ratunkiem jest stosowanie suszonych, ale nie każdy jest fanem takiego rozwiązania. Na szczęście świeże drożdże można zamrozić i nie stracą one wartości odżywczych. Musisz jednak pamiętać, że do mrożenia nadaje się wyłącznie świeżo odpakowany produkt. Jeśli drożdże przeleżały kilka dni w lodówce, lepiej ich nie zamrażaj, bo kiedy przygotujesz z nich ciasto, najpewniej nie wyrośnie.
Kostkę warto podzielić na mniejsze części, a wtedy będzie można wyjąć ilość, jaka będzie potrzebna do przygotowania ciasta. Pamiętaj, że po wyjęciu z zamrażalnika, nie wolno mrozić ich ponownie. Każdy kawałek owiń folią spożywczą i włóż do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego, a potem umieść w zamrażalniku. W ten sposób drożdże można przechowywać maksymalnie pół roku.
Drożdże najlepiej wyjąć dzień wcześniej, ale jeśli szybko potrzebujesz je rozmrozić, pod żadnym pozorem nie wkładaj ich do mikrofalówki, bo stracą swoje wartości, czego efektem będzie niewyrośnięte ciasto. Najszybciej rozmrozisz je z użyciem miseczki i ciepłej wody. Wystarczy, że włożysz je do miski i zalejesz ciepłą (niegorącą!) wodą albo mlekiem. W ten sposób w kilka minut staną się miękkie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.