Najlepszy przepis na zupę ogórkową. Ten trik znam od kucharki, chodzi o ziemniaki

Zupa ogórkowa - przepis, który z pewnością każdy doskonale zna z rodzinnych obiadów, szkolnych stołówek lub barów mlecznych. To obiadowy klasyk, który idealnie wpasował się w polskie gusta - w końcu uwielbiamy kwaśne potrawy. Od lat gotowałam zupę ogórkową tak, jak nauczyłam się od babci, na żeberkach i z ziemniakami. Moja znajoma kucharka jednak poradziła mi, że ziemniaki w ogórkowej są całkowicie zbędne. Świetnie zastępuje je inny składnik.

Zupa ogórkowa to z pewnością jedna z ulubionych zup Polaków. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa i pożywna. Nie jest kłamstwem, że co rodzina, to przepis. Niektórzy robią zupę ogórkową na rosole, inni, tak jak ja - na mięsie wieprzowym z dodatkiem kurczaka lub podrobów. Jedni zabielają śmietaną i dodają ziemniaki. Ja od dawna już nie dodaję ziemniaków do zupy ogórkowej. Kiedy wpadłam z wizytą do mojej znajomej, która od lat jest kucharką w stołówce szkolnej i miejscowym zajeździe, podała mi ogórkową w innej wersji. Okazuje się, że ryż idealnie pasuje do ogórkowej i zupa ogórkowa z ryżem jest o niebo lepsza od tej z ziemniakami. Nie dość, że zupa jest dużo smaczniejsza, to ja nie tracę czasu na obieranie bulw. Same plusy, zero minusów. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Przepis na zupę ogórkową. Zamiast ziemniaków użyj ryżu

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • ok. 300-400 g ogórków kiszonych,
  • sok z ogórków kiszonych do smaku,
  • 1 szklanka suchego ryżu,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • posiekany koperek,
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia.

Zupa ogórkowa z ryżem - sposób wykonania:

  1. Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na średniej mocy palnika i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je.
  2. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce. Dodaj do zupy. Dodaj niewielką ilość soli, kilka kulek ziela angielskiego, 4-5 listków laurowych. Gotuj na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ryż przepłucz na sicie i dodaj do zupy. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Następnie dodaj ogórki pokrojone w kostkę lub starte na tarce - wcześniej możesz podsmażyć je na maśle.
  4. Gotuj całość przez ok. 10-15 minut i w razie potrzeby dopraw do smaku sokiem z ogórków oraz solą i pieprzem. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietankę. Nie zapomnij także o posiekanym koperku.

Zupa ogórkowa z ryżem jest gęsta i zawiesista, dzięki skrobi, która uwalnia się podczas gotowania. Jest to więc wymarzony obiad w mroźne dni, kiedy mamy ochotę na sycące i treściwe zupy. Pamiętaj jednak, by ryż dodawać zawsze przed tym, gdy dodasz do zupy ogórki. Kwas spowolni lub całkowicie zablokuje proces gotowania.

Więcej o: