Wsyp dwie łyżki do wody i zagotuj. Ten kisiel sprawi, że metabolizm będzie działał na pełnych obrotach

Czy wiesz, że wystarczy kilka minut, by przygotować naturalny eliksir dla witalności i urody? Siemię lniane to prawdziwy hit, który zaskakuje swoim działaniem. Wspiera zdrowie, poprawia metabolizm i ma nieoceniony wpływ na wygląd. Jak przyrządzić kisiel z siemienia lnianego? To nic trudnego.

Siemię lniane od dawna było jednym z najcenniejszych składników medycyny ludowej. Wykorzystywano je przy problemach żołądkowych, kaszlu czy bólu gardła, doceniając jego kojące właściwości. Znalazło także swoje miejsce w dbaniu o urodę. Dziś wiemy, że małe ziarenka to skarbnica cennych składników odżywczych. Chcesz odkryć, dlaczego kisiel z siemienia lnianego może pomóc troszczyć się o zdrowie i szczupłą sylwetkę? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Zobacz wideo Trzy pomysły na lunchboxy. Zachęcą do jedzenia największego niejadka

Na co pomaga siemię lniane? Małe nasionka o ogromnej mocy

Siemię lniane może wyglądać niepozornie, ale jego właściwości potrafią zaskoczyć nawet niedowiarków. Te małe ziarenka to prawdziwy dar natury, który warto mieć pod ręką w kuchni. O ich niezwykłej mocy opowiedziała dr Magdalena Cubała-Kucharska w filmie na TikToku. Jak się okazuje, siemię jest źródłem cennych kwasów omega-3, które wspierają serce i pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Działa także przeciwzapalnie, łagodzi problemy z układem trawiennym i świetnie wspiera pracę jelit.

Błonnik zawarty w siemieniu lnianym odgrywa istotną rolę w przyspieszaniu metabolizmu i utrzymaniu zdrowej wagi. Te małe nasionka pomagają dbać o skórę, zapewniając jej nawilżenie, ukojenie i szybszą regenerację. Dodatkowo stabilizują poziom cukru we krwi, wspierają odporność i naturalnie oczyszczają organizm z toksyn. Kobiety mogą liczyć na jego wsparcie w zachowaniu hormonalnej równowagi dzięki obecności fitoestrogenów. Jak najlepiej wprowadzić siemię lniane do codziennej diety? Zrób z niego prosty kisiel.

Jak przyrządzić kisiel z siemienia lnianego? Rób go codziennie, a ciało ci podziękuje

Zrobienie kisielu z siemienia lnianego to naprawdę łatwa sprawa. Wystarczy kilka minut i gotowe. Ważne jest jednak, żeby robić to regularnie, bo tylko wtedy wyciągniesz z tych małych ziarenek to, co najlepsze. Włącz kisiel do codziennej rutyny, a szybko przekonasz się, że warto go spożywać.

  1. Na początku przygotuj składniki. Potrzebujesz szklanki wody i dwóch łyżek siemienia lnianego (20-25 gramów).
  2. Wlej wodę do rondelka, zagotuj i wsyp do niej nasiona.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę przez około 5-7 minut, aż uzyskasz gęstą konsystencję przypominającą kisiel.
  4. Poczekaj, aż trochę ostygnie i zjedz. Jeśli przeszkadzają ci ziarenka, możesz przecedzić kisiel przez sitko. Jeśli zaś nie odpowiada ci smak, spróbuj wzbogacić mieszankę o sok z cytryny lub łyżeczkę miodu.

OSTRZEŻENIE! Kisiel z siemienia lnianego nie jest dla każdego. Osoby z niedrożnością jelit lub ostrymi problemami trawiennymi powinny go unikać, bo błonnik może w takich przypadkach bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Jeśli masz alergię na siemię lniane lub nie jesteś pewny, czy możesz go spożywać, lepiej skonsultuj się z lekarzem.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: