Przepis na pierniczki, który nie zawodzi. Są tak pyszne, że przed świętami robię je kilka razy

Do świąt jeszcze sporo czasu, jednak już warto powoli zacząć myśleć, co przygotować. Wszyscy się zgodzą chyba, że nie ma świąt bez pysznych, pachnących pierniczków. Dziś właśnie mamy przepis na pierniczki, które zawsze się udają i znikają z blaszki jeszcze ciepłe. Przepis ma kilkadziesiąt lat i jeszcze nigdy nikogo nie zawiódł.

Jak zrobić pierniczki, żeby były pyszne, słodziutkie i błyskawicznie wprowadziły nas w nastrój zbliżających się świąt? W moim rodzinnym domu pierniczki zawsze robi się z jednego przepisu, który stosowała jeszcze babcia. Jeśli coś jest dobre i sprawdzone, nie ma sensu tego zmieniać, a te pierniczki to po prostu mistrzostwo. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jak zrobić pierniczki? Ten stary przepis zawsze się udaje

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 500 lub 650 będzie w sam raz),
  • 200 g miodu,
  • 125 g margaryny,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 2 białka,
  • 4 żółtka.

Pierniczki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek. Włóż do niego miód, dodaj przyprawę do piernika i zagotuj. Następnie dodaj margarynę i zamieszaj. Masę odstaw do przestygnięcia. Kiedy Miód stygnie, wymieszaj śmietanę z sodą i odstaw na chwilę.
  2. Do miski wbij 2 białka i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij je na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier oraz po żółtku.
  3. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę oraz kakao. Następnie stopniowo dodawaj ostudzony miód, ubite jajka oraz śmietanę z sodą. Dokładnie wymieszaj. Miskę owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na dobę.
  4. Po upływie 24 godzin wyjmij ciasto na pierniczki, wyrób chwilę dłońmi i rozwałkuj je na cienki placek. Za pomocą foremek wycinaj wybrane kształty ciasteczek.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Pierniczki piecz partiami przez ok. 5-8 minut w zależności od ich wielkości.
  6. Upieczone pierniczki pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj je lukrem i włóż do szklanego pojemnika, by nie obeschły.
Więcej o: