Zupa meksykańska to wymarzony obiad dla wszystkich zmarzluchów i miłośników wyrazistych potraw. To danie błyskawicznie rozgrzewa, a połączenie smaków gwarantuje kulinarną ekstazę. Bardzo ważne jest mięso. Żeby uzyskać moc smaku, połącz dwa rodzaje.
Fot. Christian-Fischer / istockphoto.com
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na zupę meksykańską jest naprawdę bardzo prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca, zachęca kolorami i zapachem, ale oczywiście najważniejszy jest smak. Żeby był głęboki, musisz zadbać o mięso. W tym wypadku warto połączyć dwie karkowki - wołową i wieprzową. Ten duet sprawi, że na długi czas porzucić nudne krupniki i pomidorówki.
REKLAMA
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Zupa meksykańska. Te dwa mięsa zapewnią ci kulinarną ekstazę
Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażaj.
Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw je przyprawami i zamieszaj (uważaj na ilość dodanej ostrej papryki). Następnie wlej szklankę gorącego bulionu i duś mięso przez 20 minut na średnim ogniu.
Kiedy mięso się już poddusi, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojoną w pasku lub kostkę paprykę i ostrą papryczkę (wcześniej warto usunąć nasiona) i przez kolejne 10 minut duś na wolnym ogniu, aż pomidory i papryka znacznie zmiękną.
Następnie wlej resztę bulionu. Dodaj kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz czerwoną fasolę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Gotową zupę meksykańską podawaj posypaną kolendrą i na wierzch talerza połóż łyżkę startego sera.