Zupę meksykańską robię na dwóch mięsach. Tak pyszna, że w listopadzie jem na okrągło

Zupa meksykańska to wymarzony obiad dla wszystkich zmarzluchów i miłośników wyrazistych potraw. To danie błyskawicznie rozgrzewa, a połączenie smaków gwarantuje kulinarną ekstazę. Bardzo ważne jest mięso. Żeby uzyskać moc smaku, połącz dwa rodzaje.

Przepis na zupę meksykańską jest naprawdę bardzo prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca, zachęca kolorami i zapachem, ale oczywiście najważniejszy jest smak. Żeby był głęboki, musisz zadbać o mięso. W tym wypadku warto połączyć dwie karkowki - wołową i wieprzową. Ten duet sprawi, że na długi czas porzucić nudne krupniki i pomidorówki. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zupa meksykańska. Te dwa mięsa zapewnią ci kulinarną ekstazę

Składniki:

  • 1,5 l gorącego bulionu (może być także rosół),
  • 400 g mielonej karkówki wołowej, 
  • 400 g mielonej karkówki wieprzowej,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
  • 1 duża papryka,
  • 1 niewielka papryczka chili,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kminek,
  • kolendra do dekoracji.

Zupa meksykańska - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażaj.
  2. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw je przyprawami i zamieszaj (uważaj na ilość dodanej ostrej papryki). Następnie wlej szklankę gorącego bulionu i duś mięso przez 20 minut na średnim ogniu.
  3. Kiedy mięso się już poddusi, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojoną w pasku lub kostkę paprykę i ostrą papryczkę (wcześniej warto usunąć nasiona) i przez kolejne 10 minut duś na wolnym ogniu, aż pomidory i papryka znacznie zmiękną.
  4. Następnie wlej resztę bulionu. Dodaj kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz czerwoną fasolę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  5. Gotową zupę meksykańską podawaj posypaną kolendrą i na wierzch talerza połóż łyżkę startego sera.
Więcej o: