Ciasto zebra to hit domowych wypieków minionej epoki. Pieczono je przy każdej możliwej okazji - na święta, imieniny, a nawet zwykłe niedzielne popołudnia z rodziną. Prostota przepisu i łatwo dostępne składniki sprawiały, że każdy mógł je przygotować, niezależnie od zasobności spiżarni. Jajka, mąka, cukier i olej to produkty, które były w zasięgu ręki nawet w trudniejszych czasach, a dodatek kakao, choć bywało luksusem, pozwalał stworzyć wyjątkowy efekt "zebry". Jak zabrać się za słynny wypiek? Wystarczy kilka chwil, a po kuchni rozniesie się smakowity aromat.
Do przygotowania ciasta zebra musisz zgromadzić tylko kilka prostych składników, które z łatwością znajdziesz w kuchni lub pobliskim sklepie. Do upieczenia ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm, będziesz potrzebować:
Przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Charakterystyczny pasiasty wzór powstaje dzięki naprzemiennemu nakładaniu jasnej i ciemnej masy, co nadało temu wypiekowi jego nazwę. Efekt zachwyca, a delikatny smak sprawia, że błyskawicznie znika z blaszki. Składniki gotowe? Pora zabrać się do pracy.
PORADA! Gdy masa znajdzie się już w formie, delikatnie stuknij nią o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ten prosty trik sprawi, że ciasto będzie równo rosło i uniknie nieestetycznych pęknięć.
Aby ciasto zebra nie opadło, mieszaj składniki delikatnie, szczególnie po dodaniu mąki – wystarczy połączyć je do czasu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję, nie dłużej. Piecz w temperaturze do 180 stopni, bo zbyt wysoka może sprawić, że wypiek szybko urośnie z zewnątrz, a w środku pozostanie surowy i skończy się zakalcem. Upewnij się, że piekarnik jest dobrze nagrzany, zanim umieścisz w nim formę, a podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek. Unikniesz w ten sposób gwałtownych zmian temperatury, które mogą sprawić, że ciasto opadnie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.