Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Przydadzą się dwa składniki

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealna pozycja na jesienny i zimowy obiad. Często pojawia się także na świątecznym stole, a sposób wykonania jest naprawdę łatwy. Niestety czasami bywa tak, że suszone grzyby podczas moczenia stają się gorzkie. Żeby temu zaradzić, z pomocą przyjdą dwa składniki.

Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów? Najlepiej jak najprościej i taki właśnie jest dzisiejszy przepis. Oczywiście podstawą są grzyby suszone, które wcześniej należy namoczyć. Niestety, bywa, że wówczas grzyby robią się gorzkie, a potrawa nie zyskuje pożądanego aromatu. Żeby tak się nie stało, do moczących się grzybów trzeba dodać naturalny wzmacniacz grzybowego smaku, czyli cebulę. Cebula świetnie wyciągnie grzybowy smak i sprawi, że goryczka się nie pojawi, jednak jeśli dodasz jeszcze listek laurowy, wzmocnisz aromat podwójnie. Później tylko hyc, do garnka i niech zupa sobie pyrka. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Przepis na wymarzony obiad jesienią

Składniki:

  • ok. 150 g suszonych grzybów,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół większego selera,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • dodatkowo: śmietana, zakwas na żurek, sok z kiszonej kapusty itp.
  • do podania makaron lub utłuczone ziemniaki,
  • odrobina masła lub oleju.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów - sposób wykonania:

  1. Grzyby suszone skrusz w dłoniach, wsyp do miski i zalej zimną wodą. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki i 2-3 liście laurowe. Odstaw na kilka godzin, by grzyby wchłonęły wodę. Następnie wyrzuć cebulę i liście laurowe. Ugotuj grzyby do delikatnej miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kulek ziela angielskiego i 2 nowych listków laurowych.
  2. Kiedy grzyby się moczą, należy przygotować esencjonalny bulion warzywny. Warzywa obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie zalej wodą i dodaj przyprawy do smaku. Gotuj na minimalnej mocy palnika, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Ugotowane warzywa wyłów z wywaru, następnie dodaj grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby całkowicie miękkie. W tym czasie na odrobinie masła lub oleju podsmaż posiekaną cebulę. Zawartość patelni dodaj do zupy.
  4. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę, lub żur albo sok z kapusty, jeśli wolisz jeść zupę na kwaśno. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Zupę grzybową podawaj z czym chcesz. Możesz podać z makaronem, ziemniakami lub na przykład kołdunami albo kawałkami czerstwego chleba. Taką zupę możesz podać na codzienny obiad, ale sprawdzi się także w Wigilię jako alternatywa dla czerwonego barszczu

Więcej o: