Gołąbki wigilijne bez mięsa. Postny przepis z zaskakującym farszem nie tylko na święta

Gołąbki wigilijne bez mięsa to sycąca propozycja, którą warto uwzględnić w świątecznym menu, ale też na co dzień. Jak przygotować aromatyczne gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami? Przedstawiamy to w przepisie krok po kroku.

Gołąbki na Wigilię to obiadowa alternatywa dla tradycyjnej ryby lub pierogów. Pięknie pachnące, zapiekane w pysznym sosie, oczarują wszystkich zgromadzonych przy świątecznym szkole. Mimo że w Wigilię nie obowiązuje post, to w wielu domach panuje zwyczaj podawania wyłącznie postnych potraw. Z myślą m.in. o nich podajemy sprawdzony przepis na postne gołąbki bez mięsa.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami - przepis

Postne danie nie oznacza krótkiej listy składników. Przed wyprawą na zakupy koniecznie sprawdź, co już masz w swojej kuchni. Filozofię zero waste warto stosować nie tylko od święta

Gołąbki na wigilię - składniki na farsz

Zaczynamy od farszu, który jest kwintesencją i sercem tego dania. Czego będziesz potrzebować do przygotowania aromatycznej wkładki do gołąbków?

  • ok. 20 liści kapusty,
  • 1 kg grzybów borowików,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 3 szklanki ryżu białego,
  • 2 cebule,
  • suszona natka pietruszki,
  • przyprawa typu maggi,
  • 2 łyżki masła.

Gołąbki postne na wigilię - składniki na sos

Drugim kluczowym elementem jest sos, który także bazuje na grzybach. Co sprawi, że zyska odpowiednią gęstość i smak?

  • 5 sztuk borowików,
  • 1 sztuka cebuli,
  • sól i pieprz,
  • suszona natka pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • mąka (1-2 łyżki),
  • 200 ml śmietany,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Postne gołąbki wigilijne - przepis krok po kroku

  1. Zacznij od obgotowania liści kapusty we wrzątku, które następnie należy ostudzić.
  2. Cebulę należy obrać, posiekać i zeszklić na oliwie, aż stanie się rumiana.
  3. Teraz opłucz grzyby, oczyść, pokrój na kawałki, a następnie chwilę pogotuj.
  4. W kolejnym kroku odcedź grzyby, ale bez wylewania wody, którą należy odstawić.
  5. Na patelni połącz grzyby z cebulą i duś, aż staną się miękkie. Od czasu do czasu podlewaj je wcześniej odstawioną wodą. Na koniec przypraw i odstaw do ostudzenia. Na koniec całość dokładnie posiekaj.
  6. Na kolejnym etapie wymieszaj grzyby z ugotowanym wcześniej ryżem i dopraw do smaku.
  7. Powstały farsz należy nałożyć na liście kapusty i zawinąć.
  8. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty. Na nich połóż gotowe gołąbki i podlej je wodą.
  9. Gołąbki duś w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180-190°C.

Postne gołąbki wigilijne. Jak przygotować sos?

  1. Zacznij od obrania cebuli, którą należy następnie posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. Teraz dodaj grzyby pokrojone na kawałki, dodaj wodę i duś do momentu, aż staną się miękkie. Następnie dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
  3. Na koniec dodaj śmietanę, którą wcześniej należy zagęścić dodatkowo mąką i trzema łyżkami sosu. 
  4. Gołąbki serwujemy na ciepło z sosem.
Więcej o: