Gołąbki na Wigilię to obiadowa alternatywa dla tradycyjnej ryby lub pierogów. Pięknie pachnące, zapiekane w pysznym sosie, oczarują wszystkich zgromadzonych przy świątecznym szkole. Mimo że w Wigilię nie obowiązuje post, to w wielu domach panuje zwyczaj podawania wyłącznie postnych potraw. Z myślą m.in. o nich podajemy sprawdzony przepis na postne gołąbki bez mięsa.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami - przepis
Postne danie nie oznacza krótkiej listy składników. Przed wyprawą na zakupy koniecznie sprawdź, co już masz w swojej kuchni. Filozofię zero waste warto stosować nie tylko od święta.
Gołąbki na wigilię - składniki na farsz
Zaczynamy od farszu, który jest kwintesencją i sercem tego dania. Czego będziesz potrzebować do przygotowania aromatycznej wkładki do gołąbków?
- ok. 20 liści kapusty,
- 1 kg grzybów borowików,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 3 szklanki ryżu białego,
- 2 cebule,
- suszona natka pietruszki,
- przyprawa typu maggi,
- 2 łyżki masła.
Gołąbki postne na wigilię - składniki na sos
Drugim kluczowym elementem jest sos, który także bazuje na grzybach. Co sprawi, że zyska odpowiednią gęstość i smak?
- 5 sztuk borowików,
- 1 sztuka cebuli,
- sól i pieprz,
- suszona natka pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- mąka (1-2 łyżki),
- 200 ml śmietany,
- świeża natka pietruszki do dekoracji.
Postne gołąbki wigilijne - przepis krok po kroku
- Zacznij od obgotowania liści kapusty we wrzątku, które następnie należy ostudzić.
- Cebulę należy obrać, posiekać i zeszklić na oliwie, aż stanie się rumiana.
- Teraz opłucz grzyby, oczyść, pokrój na kawałki, a następnie chwilę pogotuj.
- W kolejnym kroku odcedź grzyby, ale bez wylewania wody, którą należy odstawić.
- Na patelni połącz grzyby z cebulą i duś, aż staną się miękkie. Od czasu do czasu podlewaj je wcześniej odstawioną wodą. Na koniec przypraw i odstaw do ostudzenia. Na koniec całość dokładnie posiekaj.
- Na kolejnym etapie wymieszaj grzyby z ugotowanym wcześniej ryżem i dopraw do smaku.
- Powstały farsz należy nałożyć na liście kapusty i zawinąć.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty. Na nich połóż gotowe gołąbki i podlej je wodą.
- Gołąbki duś w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180-190°C.
Postne gołąbki wigilijne. Jak przygotować sos?
- Zacznij od obrania cebuli, którą należy następnie posiekać i zeszklić na oliwie.
- Teraz dodaj grzyby pokrojone na kawałki, dodaj wodę i duś do momentu, aż staną się miękkie. Następnie dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
- Na koniec dodaj śmietanę, którą wcześniej należy zagęścić dodatkowo mąką i trzema łyżkami sosu.
- Gołąbki serwujemy na ciepło z sosem.