Francuska zupa ziemniaczana to mistrzostwo. Za kilka złotych masz obiad jak z restauracji

Prosty i smaczny obiad, który kosztuje niewiele i robi się go szybciutko? To wcale nie musi być jajko sadzone z ziemniakami, chociaż ziemniaki są tutaj bardzo ważne. Dziś mamy dla was przepis na zupę ziemniaczaną, ale nie taką, jaką jadało się lata temu na wsi. Zrobimy ją po francusku. Będzie naprawdę przepyszna, ale ważny jest jasny napój.

Zupa ziemniaczana zwykle kojarzyła na, się z tanią, prostą zupą z dodatkiem boczku, cebuli i kwaśnej śmietany. Dziś będzie trochę inaczej i po spróbowaniu tego przepisu, zupa ziemniaczana zacznie się kojarzyć raczej jako wykwintna potrawa, którą z powodzeniem można serwować w dobrych restauracjach. Przepis jest banalny, a żeby podkręcić smak potrawy i dodać mu głębi, przyda się białe wino. Nie musi być z najwyższej półki, ważne, żeby było wytrawne. Do tego por i kilka przypraw i masz zupę ziemniaczaną na medal. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zupa ziemniaczana po francusku. Przepis jak z restauracji

Składniki:

  • ok. 3/4 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 średnie pory (biała część),
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Zupa ziemniaczana po francusku z białym winem - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
  2. Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę i podsmażaj, aż się zeszklą.
  3. Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią. Następnie zalej całość winem i odczekaj kilka minut, aż alkohol odparuje.
  4. Całość zalej bulionem, dodaj czosnek i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
  5. Gotuj całość jeszcze kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn. Podawaj na ciepło z chipsem z boczku lub na zimno w postaci kremowego chłodnika.
Więcej o: