Bigos to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Odpowiednio przyrządzony zachwyca głębokim smakiem, a bogactwo składników sprawia, że jest sycący. W okresie zimowym dodatkowo przyjemnie rozgrzewa. Jakby tego było mało, w wolnej chwili możesz ugotować cały gar, następnie przełożyć porcje do woreczków i zamrozić, by cieszyć się jego smakiem przez kolejne miesiące. W ten oto sposób zyskasz obiad, który będzie gotowy w kilka minut. O czym pamiętać?
Okres przedświąteczny bywa naprawdę pracowity, dlatego już teraz warto wykazać się odrobiną sprytu oraz rozpocząć przygotowania, dzięki którym później będzie łatwiej. Jednym ze sposobów jest wcześniejsze przygotowanie bigosu. Czego będziesz potrzebować, by go przyrządzić?
Składniki:
Robienie bigosu rozpocznij od poszatkowania, a następnie ugotowania kapusty. Do wody dodaj trochę soli i trzymaj na ogniu około 20 minut. Po tym czasie odcedź i odstaw. Co dalej?
Po ugotowaniu bigosu poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Jest to absolutny mus. W międzyczasie przygotuj woreczki strunowe lub plastikowe pudełka - w obu przypadkach powinny nadawać się do kontaktu z żywnością oraz mrożenia. Przełóż do nich poporcjowane danie, następnie schowaj do zamrażalnika. Zachowa świeżość nawet przez pół roku, dlatego bez obaw możesz sięgnąć po niego w święta lub sylwestra.
By go rozmrozić, wystarczy, że najpierw przełożysz opakowanie do lodówki na kilka godzin, następnie lekko miękką zawartość umieścisz w garnku, dodasz odrobinę wody i zagotujesz. Kolejnym krokiem jest duszenie na małym ogniu, aż stanie się gorący i gotowy do podania. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.