Stał się nieodłącznym składnikiem w mojej kuchni, więc zawsze mam go w zapasie. Przygotowuję z niego szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę, którą serwuję całej rodzinie. Co można zrobić dobrego z bakłażana? Wystarczy użycie kilku składników, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.
5
jdwfoto / Getty Images/iStockphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Bakłażan to prawdziwy kulinarny bohater. Grillowany, pieczony na węglu drzewnym, miksowany na dip lub duszony doskonale odnajduje się w różnorodnych kuchniach świata. Niezależnie od tego, co z niego przygotowujesz, zawsze zachwyca swoją wszechstronnością. To idealny wybór na lunch, obiad, kolację lub smaczną przekąskę.
REKLAMA
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Co można zrobić dobrego z bakłażana? Propozycja na szybkie i sycące danie
Fani kuchni włoskiej będą zachwyceni. Z bakłażana możesz przygotować wyjątkowo serową pozycję, która zrobi furorę, gdy tylko pojawi się na stole. Zachwyca aromatycznym smakiem i kremową konsystencją. Bakłażan zapiekany z parmezanem, na pomidorowym spodzie, obtoczony w chrupiącej panierce to idealna propozycja nie tylko na przyjęcia czy rodzinne uroczystości.
Oto lista potrzebnych składników:
Bakłażan - 2 średnie sztuki, pokrojone w plastry (ok. 1 cm),
Jajka - 2 sztuki,
Mleko migdałowe - 2 łyżki,
Panierka panko - 1,5 szklanki,
Parmezan - 3/4 szklanki, drobno startego,
Suszone zioła (np. oregano, bazylia) - 1 łyżeczka,
Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki,
Sos pomidorowy – 2 szklanki,
Mozzarella - 200 g, w plastrach,
Świeża bazylia - garść liści.
Jak najlepiej przyrządzić bakłażana? Najprostszy i bardzo smaczny sposób
Równe plastry oznaczają równomierne pieczenie, więc postaraj się pokroić bakłażana na plasterki o jednakowej szerokości. To samo dotyczy świeżej mozzarelli. Najlepiej pokrój ją na jednakową grubość, aby równomiernie się roztopiła i zrumieniła. Pamiętaj, aby skropić panierowane plastry bakłażana oliwą przed włożeniem ich do piekarnika. Jest to niezbędne, aby panko było ładnie złocistobrązowe i chrupiące.
Wymieszaj panko, parmezan i zioła. W osobnej misce ubij jajka z mlekiem migdałowym. Obtocz plastry bakłażana w jajkach, a następnie w panko, równomiernie pokrywając.
Ułóż bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą i piecz w 200°C przez 25-30 minut, aż będzie złocisty i miękki.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadź trochę sosu pomidorowego, ułóż warstwę bakłażana, sos i połowę mozzarelli. Powtórz, kończąc mozzarellą i parmezanem.
Piecz w 200°C przez 20 minut, aż ser zacznie bulgotać.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, udekoruj bazylią i podawaj.