Żadne zapiekanki. Bakłażana serwuję tylko w ten sposób. Zapisz przepis, bo spróbujesz i przepadniesz

Stał się nieodłącznym składnikiem w mojej kuchni, więc zawsze mam go w zapasie. Przygotowuję z niego szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę, którą serwuję całej rodzinie. Co można zrobić dobrego z bakłażana? Wystarczy użycie kilku składników, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.

Bakłażan to prawdziwy kulinarny bohater. Grillowany, pieczony na węglu drzewnym, miksowany na dip lub duszony doskonale odnajduje się w różnorodnych kuchniach świata. Niezależnie od tego, co z niego przygotowujesz, zawsze zachwyca swoją wszechstronnością. To idealny wybór na lunch, obiad, kolację lub smaczną przekąskę.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Co można zrobić dobrego z bakłażana? Propozycja na szybkie i sycące danie

Fani kuchni włoskiej będą zachwyceni. Z bakłażana możesz przygotować wyjątkowo serową pozycję, która zrobi furorę, gdy tylko pojawi się na stole. Zachwyca aromatycznym smakiem i kremową konsystencją. Bakłażan zapiekany z parmezanem, na pomidorowym spodzie, obtoczony w chrupiącej panierce to idealna propozycja nie tylko na przyjęcia czy rodzinne uroczystości.

Oto lista potrzebnych składników:

  • Bakłażan - 2 średnie sztuki, pokrojone w plastry (ok. 1 cm),
  • Jajka - 2 sztuki,
  • Mleko migdałowe - 2 łyżki,
  • Panierka panko - 1,5 szklanki,
  • Parmezan - 3/4 szklanki, drobno startego,
  • Suszone zioła (np. oregano, bazylia) - 1 łyżeczka,
  • Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki,
  • Sos pomidorowy – 2 szklanki,
  • Mozzarella - 200 g, w plastrach,
  • Świeża bazylia - garść liści.
Smażenie bakłażana (zdjęcie ilustracyjne)
Smażenie bakłażana (zdjęcie ilustracyjne) Larry White/Pixabay

Jak najlepiej przyrządzić bakłażana? Najprostszy i bardzo smaczny sposób

Równe plastry oznaczają równomierne pieczenie, więc postaraj się pokroić bakłażana na plasterki o jednakowej szerokości. To samo dotyczy świeżej mozzarelli. Najlepiej pokrój ją na jednakową grubość, aby równomiernie się roztopiła i zrumieniła. Pamiętaj, aby skropić panierowane plastry bakłażana oliwą przed włożeniem ich do piekarnika. Jest to niezbędne, aby panko było ładnie złocistobrązowe i chrupiące.

  1. Wymieszaj panko, parmezan i zioła. W osobnej misce ubij jajka z mlekiem migdałowym. Obtocz plastry bakłażana w jajkach, a następnie w panko, równomiernie pokrywając.
  2. Ułóż bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą i piecz w 200°C przez 25-30 minut, aż będzie złocisty i miękki.
  3. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź trochę sosu pomidorowego, ułóż warstwę bakłażana, sos i połowę mozzarelli. Powtórz, kończąc mozzarellą i parmezanem.
  4. Piecz w 200°C przez 20 minut, aż ser zacznie bulgotać.
  5. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, udekoruj bazylią i podawaj.
Więcej o: