To najlepsza kiszonka, jaką jadłam. Robi się błyskawicznie, jest pyszna i zdrowa. W sam raz na zimę

Co może być kiszone? Choć w Polsce niewątpliwie króluje kapusta oraz ogórki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ten sposób przygotować też inne warzywa. Warto sięgnąć między innymi po marchew. Robi się łatwo, smakuje genialnie i jest ultra zdrowa. Będzie idealna na zimę.

Kiszonki w Polsce nie są niczym nowym, gdyż wcześniej wspomniana kapusta i ogórki, królują w kuchni od dawna. Z ich pomocą robimy sałatki, surówki czy na przykład uwielbiany w naszym kraju bigos. W ostatnim czasie coraz chętniej sięgamy też po inne propozycje, takie jak rzodkiewka, pomidory lub cukinia. Genialną propozycją jest też kiszona marchewka.

Zobacz wideo Coraz większą popularnością cieszy się m.in. rzodkiewka.

Jak się robi kiszoną marchewkę? Przygotuj te składniki

Po marchew sięgamy w kuchni dość często. Zwłaszcza kiedy nie brakuje w niej zup. Tymczasem nie każdy wie, że można ją też ukisić. Pod taką postacią może być genialną przekąską lub dodatkiem do dań. Znajdziesz w niej dużo witaminy C i E, beta-karotenu, błonnika oraz bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na jelita i wspierają metabolizm. Jak ją przyrządzić? W najprostszej opcji potrzebujesz zaledwie trzech składników:

  • marchwi - kg - powinna być ładna, bez widocznych uszkodzeń,
  • wody - litr,
  • soli - 20 g
  • poza tym: dużego słoika.
marchew (zdj. ilustracyjne)
marchew (zdj. ilustracyjne) pixabay/jackmac34

Opcjonalnie, by smak kiszonki był mocniejszy i bardziej wyrazisty:

  • czosnek - 2 ząbki,
  • przyprawy: liść laurowy, 3-4 ziarna pieprzu i gałązka kopru (lub bez ostatniego).

Jak ukisić marchewkę na zimę? Każdy sobie z tym poradzi

Przygotowanie kiszonej marchewki jest bardzo proste. Zacznij od obrania i pokrojenia w słupki warzyw. W tej formie będzie łatwe do nałożenia oraz jedzenia, choć oczywiście jeśli wolisz np. plastry, nic nie stoi na przeszkodzie. Co dalej?

  1. W osobnym naczyniu przygotuj zalewkę z ciepłej wody i soli.
  2. Do słoika włóż czosnek i przyprawy, następnie dość ciasno ułóż marchewkę. Całość zalej wodą z solą w taki sposób, by w stu procentach pokrywało warzywa.
  3. Słoik luźno zakręć i odłóż w chłodne i ciemne miejsca na 8-9 dni. Gdy marchew stanie się chrupiąca i kwaśna, przełóż ją do lodówki.

PORADA! Zamiast zakrętki do słoika możesz użyć gazy. Przykryj nią wierzch naczynia i umocuj z pomocą gumki recepturki. Nada się też luźno ułożony talerz z obciążeniem. 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: