Kiszonki w Polsce nie są niczym nowym, gdyż wcześniej wspomniana kapusta i ogórki, królują w kuchni od dawna. Z ich pomocą robimy sałatki, surówki czy na przykład uwielbiany w naszym kraju bigos. W ostatnim czasie coraz chętniej sięgamy też po inne propozycje, takie jak rzodkiewka, pomidory lub cukinia. Genialną propozycją jest też kiszona marchewka.
Po marchew sięgamy w kuchni dość często. Zwłaszcza kiedy nie brakuje w niej zup. Tymczasem nie każdy wie, że można ją też ukisić. Pod taką postacią może być genialną przekąską lub dodatkiem do dań. Znajdziesz w niej dużo witaminy C i E, beta-karotenu, błonnika oraz bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na jelita i wspierają metabolizm. Jak ją przyrządzić? W najprostszej opcji potrzebujesz zaledwie trzech składników:
Opcjonalnie, by smak kiszonki był mocniejszy i bardziej wyrazisty:
Przygotowanie kiszonej marchewki jest bardzo proste. Zacznij od obrania i pokrojenia w słupki warzyw. W tej formie będzie łatwe do nałożenia oraz jedzenia, choć oczywiście jeśli wolisz np. plastry, nic nie stoi na przeszkodzie. Co dalej?
PORADA! Zamiast zakrętki do słoika możesz użyć gazy. Przykryj nią wierzch naczynia i umocuj z pomocą gumki recepturki. Nada się też luźno ułożony talerz z obciążeniem.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.