Kajzerka, grahamka, a może poznańska? Ekspertki wskazały najlepszą bułkę. Liczą się nie tylko kalorie

Ile kalorii ma jedna bułka grahamka, a ile zwykła bułka kajzerka? Chcąc dokonać, najlepszego wyboru dla naszego zdrowia i diety warto wziąć pod uwagę również zawartość błonnika. Dietetyk oraz ekspertka od zdrowego odżywiania wskazali swojego faworyta.

Dla wielu z nas pieczywo jest nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu. Aromatyczny, świeży chleb z chrupiącą skórką czy złociste bułki doskonale sprawdzają się zarówno na sycące śniadanie, jak i na szybką kolację. Oczywiście pod warunkiem, że są pełnowartościowe i zdrowe.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Ile kalorii ma bułka zwykła? Zestawienie najpopularniejszych wyborów w sklepie

Liczba kalorii w bułce może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak jej wielkość oraz skład. Przechodząc na dietę, często pierwsze co robimy, to eliminujemy z naszego codziennego menu pieczywo. Wcale nie musimy tak postępować, jeśli postawimy na zdrowe wybory. Zakładając, że każda z wymienionych bułek waży około 100 g, kalorie będą wynosić:

  • bułka pszenna - ok. 300 kcal,
  • bułka maślana - ok. 230 kcal,
  • kajzerka - ok. 180 kcal,
  • grahamka - ok. 170 kcal,
  • bułka pełnoziarnista fitness - 470 kcal.

Spośród wymienionych wyżej propozycji dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia Paulina Gąsiewska w rozmowie z tvn24.pl rekomenduje unikanie kajzerek, jeśli zależy nam na utrzymaniu smukłej figury. - Wysoki indeks glikemiczny tego produktu sprawia, że nie jest polecany dla osób dbających o szczupłą sylwetkę - zaznaczyła. Według ekspertki najlepszym wyborem wśród bułek będzie grahamka. Mimo że zawiera prawie tyle samo kalorii, co biała kajzerka, ma zdecydowaną przewagę w innym aspekcie. - Z uwagi na wysoką zawartość błonnika grahamka będzie zdecydowanie najkorzystniejszym wyborem - tłumaczy.

Jakie są najgorsze bułki? Katarzyna Bosacka wskazuje, z których lepiej zrezygnować

Katarzyna Bosacka jakiś czas temu opublikowała na Instagramie nagranie, w którym wskazała, po jakie bułki warto sięgać, a które z kolei lepiej omijać szerokim łukiem. Ekspertka od zdrowego odżywiania, polecała m.in. bułki żytnie na zakwasie, które są naturalne, bogate w wartości odżywcze i pomagają w trawieniu.

 

Zdrowszą alternatywą dla białych kajzerek według niej również są bułki grahamki, pełne błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Kolejny wybór to bułki orkiszowe oraz pełnoziarniste, które sycą na dłużej i dostarczają cennych składników. Na czarnej liście znalazły się:

  • bułki maślane. Są bogate w tłuszcz i cukier, ubogie w błonnik, a przez to niekorzystne dla zdrowia.
  • bułki z dodatkiem sztucznych składników. Pełno w nich konserwantów, polepszaczy smaku oraz sztucznych barwników.
Więcej o: