Dla wielu z nas pieczywo jest nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu. Aromatyczny, świeży chleb z chrupiącą skórką czy złociste bułki doskonale sprawdzają się zarówno na sycące śniadanie, jak i na szybką kolację. Oczywiście pod warunkiem, że są pełnowartościowe i zdrowe.
Liczba kalorii w bułce może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak jej wielkość oraz skład. Przechodząc na dietę, często pierwsze co robimy, to eliminujemy z naszego codziennego menu pieczywo. Wcale nie musimy tak postępować, jeśli postawimy na zdrowe wybory. Zakładając, że każda z wymienionych bułek waży około 100 g, kalorie będą wynosić:
Spośród wymienionych wyżej propozycji dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia Paulina Gąsiewska w rozmowie z tvn24.pl rekomenduje unikanie kajzerek, jeśli zależy nam na utrzymaniu smukłej figury. - Wysoki indeks glikemiczny tego produktu sprawia, że nie jest polecany dla osób dbających o szczupłą sylwetkę - zaznaczyła. Według ekspertki najlepszym wyborem wśród bułek będzie grahamka. Mimo że zawiera prawie tyle samo kalorii, co biała kajzerka, ma zdecydowaną przewagę w innym aspekcie. - Z uwagi na wysoką zawartość błonnika grahamka będzie zdecydowanie najkorzystniejszym wyborem - tłumaczy.
Katarzyna Bosacka jakiś czas temu opublikowała na Instagramie nagranie, w którym wskazała, po jakie bułki warto sięgać, a które z kolei lepiej omijać szerokim łukiem. Ekspertka od zdrowego odżywiania, polecała m.in. bułki żytnie na zakwasie, które są naturalne, bogate w wartości odżywcze i pomagają w trawieniu.
Zdrowszą alternatywą dla białych kajzerek według niej również są bułki grahamki, pełne błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Kolejny wybór to bułki orkiszowe oraz pełnoziarniste, które sycą na dłużej i dostarczają cennych składników. Na czarnej liście znalazły się: