-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Każdy chyba się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszne, domowe, cieplutkie pieczywo. Nie zawsze jednak mamy odwagę spróbować upiec coś samodzielnie w obawie, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem na bułeczki nie może nic pójść nie tak. Są pyszne, mięciuteńkie i można z miejsca oszaleć.
Bułeczki maślane to droga do smakowej ekstazy, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem delikatnych, mięciutkich wypieków. Nasz przepis na bułeczki maślane sprawi, że pożegnasz się ze swoją ulubioną piekarnią, a swój dom zamienisz w prawdziwy salon pysznego pieczywa. Tutaj nie ma opcji, że coś się nie uda. Ważne są tylko drożdże i czas.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Mięciutkie i pachnące. Jak zrobić bułeczki maślane?
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej typ 450 lub 500,
- 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml),
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- odrobina soli.
Bułeczki maślane - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru. Rozetrzyj drożdże z cukrem i dodaj odrobinę letniego mleka. Całość wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy rozczyn pracuje, Rozpuść masło w rondelku i pozostaw je do ostudzenia.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wlej rozczyn, roztopione masło, resztę mleka, resztę cukru, wbij jajka i całość energicznie zagnieć. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Kiedy osiągniesz już odpowiednią konsystencję ciasta, uformuj z niego kulę i przykryj miskę ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Kiedy ciasto zdecydowanie powiększyło swoją objętość, ponownie je zagnieć i podziel na 15 części (lub tyle, ile chcesz mieć bułeczek) i formuj dłońmi kulki.
- Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na ok. 50 minut. Powinny podwoić swoją objętość, jeśli zaczną się stykać, nie przejmuj się.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gorące bułeczki ostudź na kratce.