Ogórkowa się przy niej chowa. Ta zupa z kalafiora jest obłędna. Sekretem jest jeden składnik

Jak zrobić zupę z pieczonego kalafiora? To idealny pomysł na obiad lub kolację podczas rodzinnego przyjęcia. Ma konsystencję kremu, jest sycąca i smakuje doskonale, a przyrządzenie nie zajmie ci wiele czasu.

Surowy kalafior ma tylko 20 kcal w 100 g, ale warto go jeść nie tylko ze względu na niską wartość kaloryczną. Jest bogaty w witaminę C, potas, magnez i błonnik pokarmowy. Jest też dość wszechstronny, bo można przyrządzać go na parze, gotować, smażyć i dodawać do zup. Polacy go kochają, ale zamiast kolejny raz robić tradycyjną kalafiorową, postaw na tę zupę. Jest obłędna i banalnie prosta w przygotowaniu. Na pewno posmakuje wszystkim domownikom, jak i gościom. Możesz ją zrobić w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jak zrobić krem z pieczonego kalafiora? Tę zupę pokocha dosłownie każdy

Kalafiora można jeść na wiele sposobów. Wiele osób gotuje go w wodzie i podaje z podsmażoną bułką tartą lub robi zwykłą kalafiorową. Oba dania smakują wyśmienicie, ale jeżeli szukasz bardziej oryginalnego przepisu lub chcesz zaskoczyć gości, przygotuj krem z pieczonego kalafiora. To strzał w dziesiątkę dla fanów kremów z warzyw. Jest idealna na jesienne i chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i na długo zaspokaja głód. 

Co dodać do kremu z kalafiora? Dzięki temu sekretnemu składnikowi zupa wyjdzie jeszcze smaczniejsza

Kluczem do uzyskania właściwego smaku jest zastosowanie masła zamiast oleju do smażenia. Masło pozwoli wydobyć wszystkie aromaty i nada zupie delikatności. Potrzebujesz:

  • średniego kalafiora,
  • cebulę,
  • cztery ząbki czosnku,
  • 800 ml bulionu,
  • 200 ml mleka,
  • olej lub masło,
  • bekon,
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka tymianku.
Krem z kalafiora
Krem z kalafiora istock/Fascinadora

Zanim przejdziesz to przygotowywania zupy, umyj kalafiora i podziel go na różyczki. Włóż je do miski, polej olejem i wymieszaj. Tak przygotowane kawałki wrzuć do pieca rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut. 

  1. Kiedy kalafior będzie w piecu, zajmij się bekonem. Podsmaż plastry na oleju albo maśle, aż nabiorą chrupkości.
  2. Gdy bekon będzie gotowy, wyjmij go na ręcznik papierowy, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodaj tymianek, wlej bulion oraz mleko i zagotuj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Wyjmij różyczki i dodaj do mieszanki z bulionem. Gotuj około 15 minut i zblenduj.
  4. Wyłóż zupę na talerze i na wierzch połóż bekon.
  5. Jeśli nie chcesz robić kremu z dodatkiem mięsa, zamiast boczku możesz na wierzch posypać grzanki.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: