Do awokado musiałam dorosnąć. W dzieciństwie wystarczyło jedno spojrzenie, by odsunąć talerz z tym "dziwnym", zielonym owocem. Mdła papka? Nie, dziękuję... Tak myślałam do chwili, gdy na studiach wpadłam na przepis, na najlepszy krem, jaki jadłam. Wystarczyła jedna łyżka, by awokado na stałe zagościło w mojej kuchni. Spróbuj przygotować tę zupę, a zniknie z garnka, zanim się obejrzysz.
Krem z awokado i łososiem to prawdziwa gratka dla smakoszy. Aksamitna, delikatna konsystencja zupy świetnie współgra z wyrazistym smakiem wędzonej ryby. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze wygląda jak z eleganckiej restauracji. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na odświętną kolację, jak i codzienny obiad. Składniki, których będziesz potrzebować na 4 porcje zupy:
Przygotowanie tej potrawy jest naprawdę proste i szybkie, a efekt końcowy potrafi nieźle zaskoczyć. Kilka składników, chwila blendowania i przepyszna zupa gotowa.
Awokado świetnie sprawdza się nie tylko w wytrawnych daniach, lecz także w deserach. Krem kakaowy z tego owocu to idealna propozycja na zdrową, słodką przekąskę. Aksamitna konsystencja, głęboki czekoladowy smak i brak wyrzutów sumienia – brzmi kusząco, prawda? Przygotuj:
Obierz awokado, usuń pestkę i przełóż miąższ do blendera. Dodaj resztę składników, a następnie zblenduj na gładki, kremowy mus. Spróbuj, by ocenić smak. Jeśli trzeba, dodaj trochę więcej słodzidła lub przypraw. Gotowy krem przełóż do miseczek lub kieliszków i wstaw do lodówki na pół godziny, by dobrze się schłodził.
PORADA! Czekoladowy krem z awokado możesz podać solo lub wzbogacić go o ulubione dodatki. Świetnie sprawdzą się maliny, truskawki, orzechy czy wiórki kokosowe.