Nie tylko pasta na kanapki. Co można zrobić z awokado? Ten obiad pokochasz od pierwszej łyżki

Co dobrego można zrobić z awokado? Większość z nas od razu pomyśli o guacamole, jednak ten egzotyczny owoc daje więcej możliwości kulinarnych. Od słodkich deserów, po wytrawne przekąski - awokado potrafi zaskoczyć swoją wszechstronnością. Nie masz pomysłu na potrawę? Ten przepis cię zauroczy.

Do awokado musiałam dorosnąć. W dzieciństwie wystarczyło jedno spojrzenie, by odsunąć talerz z tym "dziwnym", zielonym owocem. Mdła papka? Nie, dziękuję... Tak myślałam do chwili, gdy na studiach wpadłam na przepis, na najlepszy krem, jaki jadłam. Wystarczyła jedna łyżka, by awokado na stałe zagościło w mojej kuchni. Spróbuj przygotować tę zupę, a zniknie z garnka, zanim się obejrzysz. 

Zobacz wideo

Co dobrego można zrobić z awokado? Przygotuj pyszną zupę i zaskocz bliskich

Krem z awokado i łososiem to prawdziwa gratka dla smakoszy. Aksamitna, delikatna konsystencja zupy świetnie współgra z wyrazistym smakiem wędzonej ryby. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze wygląda jak z eleganckiej restauracji. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na odświętną kolację, jak i codzienny obiad. Składniki, których będziesz potrzebować na 4 porcje zupy:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka soku z limonki,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • sól, pieprz, szczypta chilli,
  • świeże zioła do dekoracji,
  • opcjonalnie płatki parmezanu.

Przygotowanie tej potrawy jest naprawdę proste i szybkie, a efekt końcowy potrafi nieźle zaskoczyć. Kilka składników, chwila blendowania i przepyszna zupa gotowa.

  • Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na kawałki.
  • W rondlu podgrzej bulion, dodaj awokado i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj około 5 minut.
  • Zblenduj zupę na gładki krem. Wlej śmietanę, sok z limonki oraz przypraw do smaku. Zagotuj i wyłącz palnik.
  • Na talerze wlej gorącą zupę. Na wierzchu ułóż kawałki wędzonego łososia i udekoruj świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.
Zupa z awokado, fot. Elena Vafina / iStock
Zupa z awokado, fot. Elena Vafina / iStock Zupa z awokado, fot. Elena Vafina / iStock

Jak się robi krem z awokado? Czekoladowy deser, który wszystkim posmakuje

Awokado świetnie sprawdza się nie tylko w wytrawnych daniach, lecz także w deserach. Krem kakaowy z tego owocu to idealna propozycja na zdrową, słodką przekąskę. Aksamitna konsystencja, głęboki czekoladowy smak i brak wyrzutów sumienia – brzmi kusząco, prawda? Przygotuj:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki miodu,
  • 50 ml mleka,
  • szczyptę soli.

Obierz awokado, usuń pestkę i przełóż miąższ do blendera. Dodaj resztę składników, a następnie zblenduj na gładki, kremowy mus. Spróbuj, by ocenić smak. Jeśli trzeba, dodaj trochę więcej słodzidła lub przypraw. Gotowy krem przełóż do miseczek lub kieliszków i wstaw do lodówki na pół godziny, by dobrze się schłodził.

PORADA! Czekoladowy krem z awokado możesz podać solo lub wzbogacić go o ulubione dodatki. Świetnie sprawdzą się maliny, truskawki, orzechy czy wiórki kokosowe.

Więcej o: