Życie w duchu "zero waste" stwarza okazje do wymyślania kreatywnych alternatyw. Pozwala również na wykorzystanie kuchennych odpadków, które zwykle kończą w koszu na śmieci. Ostatnio w sieci pojawia się coraz więcej pomysłów na wegańskie dania. Jeden z nich polega na użyciu skórek z banana i stworzenia z nich roślinnego bekonu. Sprawdzi się na śniadania, kanapki, do sałatki lub do makaronu.
Bekon ze skórki banana jest równie chrupiący co jego mięsny odpowiednik. Ponadto jest niezwykle ciągnący się i odrobinę tłusty. Jest także nieco cieńszy od tradycyjnego bekonu. Ma wędzony, słony, lekko słodki smak oraz subtelną nutę banana, która (co najważniejsze) nie dominuje. Najważniejszym aspektem jest użycie bardzo dojrzałych bananów. Lepiej trzymaj się z daleka od zielonych. Powód? Im dojrzalszy owoc, tym lepszy smak, więc wybieraj banany żółte z wieloma brązowymi plamkami.
Aby przygotować skórki bananów i zamienić je w wegański "bekon" zacznij od ich dokładnego umycia. Porwij je na około 4 paski, a za pomocą łyżki lekko zeskrob białą wewnętrzną część. Następnie w naczyniu, w którym zmieści się skórka banana, przygotuj marynatę. Wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę syropu klonowego, łyżkę oleju, wędzoną paprykę i czosnek w proszku. Marynuj przez ok. 10-15 minut. Najlepiej potrzymać je w marynacie przez kilka godzin.