Zamiast wyrzucać skórkę po tych owocach, robię "bekon". Za granicą bije rekordy popularności

Po zjedzeniu banana skórka zwykle ląduje w koszu. Ten scenariusz można zmienić i zamiast tego warto ją wykorzystać ponownie w kuchni. Ten przepis zdobywa uznanie nie tylko wegan. Co można zrobić ze skórek od bananów? W kilka minut przygotujesz coś chrupiącego.

Życie w duchu "zero waste" stwarza okazje do wymyślania kreatywnych alternatyw. Pozwala również na wykorzystanie kuchennych odpadków, które zwykle kończą w koszu na śmieci. Ostatnio w sieci pojawia się coraz więcej pomysłów na wegańskie dania. Jeden z nich polega na użyciu skórek z banana i stworzenia z nich roślinnego bekonu. Sprawdzi się na śniadania, kanapki, do sałatki lub do makaronu.

Zobacz wideo

Co można zrobić ze skórek od bananów? Wegański bekon to coś, co kochają nie tylko weganie

Bekon ze skórki banana jest równie chrupiący co jego mięsny odpowiednik. Ponadto jest niezwykle ciągnący się i odrobinę tłusty. Jest także nieco cieńszy od tradycyjnego bekonu. Ma wędzony, słony, lekko słodki smak oraz subtelną nutę banana, która (co najważniejsze) nie dominuje. Najważniejszym aspektem jest użycie bardzo dojrzałych bananów. Lepiej trzymaj się z daleka od zielonych. Powód? Im dojrzalszy owoc, tym lepszy smak, więc wybieraj banany żółte z wieloma brązowymi plamkami.

Przepis na "bekon" ze skórek od banana. Już żadna nie wyląduje w koszu

Aby przygotować skórki bananów i zamienić je w wegański "bekon" zacznij od ich dokładnego umycia. Porwij je na około 4 paski, a za pomocą łyżki lekko zeskrob białą wewnętrzną część. Następnie  w naczyniu, w którym zmieści się skórka banana, przygotuj marynatę. Wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę syropu klonowego, łyżkę oleju, wędzoną paprykę i czosnek w proszku. Marynuj przez ok. 10-15 minut. Najlepiej potrzymać je w marynacie przez kilka godzin.

Skórka od banana
Skórka od banana Fot. andriish22/Pixabay
  1. Rozgrzej olej w dużej patelni lub rondlu na średnim ogniu.
  2. Gdy będzie gorący, dodaj skórki i smaż kilka minut z każdej strony, aż będą złote i lekko się zarumienią (może pojawić się trochę dymu podczas spalania cukru, więc włącz okap).
  3. Wyjmij skórki z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.
  4. Podawaj jako przekąskę lub jako składnik towarzyszący daniom.
Więcej o: