Na ostatnią imprezę zrobiłam ciasto pijana zakonnica. Najpierw każdy wziął dokładkę, a potem przepis

Co fajnego można upiec? Zamiast po raz kolejny przygotowywać sernik, jabłecznik lub miodownik, sięgnij po ciasto pijana zakonnica. Mimo niebanalnej nazwy jest przepyszne, a do tego robi się naprawdę łatwo.

Niezależnie od tego, czy planujesz imprezę, zbliżają się czyjeś urodziny bądź inna okazja, lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy, ciasto pijana zakonnica będzie idealnym wyborem. Jest odpowiednio słodkie i ma ciekawe dodatki, dzięki czemu każdy pełnoletni łasuch będzie się nim zajadać.  Dlatego najlepiej od razu zrób dwie blaszki. Jedna zniknie w mgnieniu oka. Pamiętaj tylko, że ze względu na zawartość alkoholu, wypiek nie nadaje się dla dzieci.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co fajnego można upiec? Wybierz mniej popularne ciasto

Ciasto pijana zakonnica to dobry pomysł na szybkie i proste przygotowanie pysznego deseru. Dobrze dobrane składniki sprawiają, że jest ani nie za mało, ani nie za bardzo słodkie, po prostu w sam raz. Nie musisz się więc obawiać, że już po kilku kęsach będziesz mieć dość. Jak je przyrządzić? Oto potrzebne składniki.

Na biszkopt:

  • 6 jajek wielkości L w temperaturze pokojowej,
  • szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu.

Na poncz:

  • 1/2 szklanki wody,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 60 g margaryny (ok. 1/4 kostki),
  • 3-4 kieliszki wódki.

Na bitą śmietanę:

  • litr śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 2-3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 szklanki gorącej wody.

Na polewę:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • łyżka masła,
  • 5 łyżek mleka.
Co fajnego można upiec?
Co fajnego można upiec? Co fajnego można upiec? Fot. pexels.com / elletakesphotos

Jaki wypiek na święta? Tak przygotujesz pijaną zakonnicę

Robienie ciasta pijana zakonnica rozpocznij od przygotowania biszkoptu. Piekarnik nastaw na 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, utrzyj jaja z cukrem, następnie dodaj ocet, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj na niskich obrotach. Co dalej?

  1. Ciasto wlej do blaszki wyłożonej papierem. Piecz 20 minut, a gdy biszkopt będzie gotowy, zrób w nim dziurki. Odległość pomiędzy nimi powinna wynosić około 2-3 cm.
  2. Teraz czas na poncz, który jest banalnie prosty do zrobienia. Po prostu włóż wszystkie składniki do rondelka, wymieszaj, podgrzej i na koniec jeszcze raz wymieszaj. Kiedy będzie gotowy, nasącz nim biszkopt - właśnie po to potrzebne były w nim otwory.
  3. Kolejny krok to przygotowanie bitej śmietany. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, solidnie wymieszaj i odłóż, by nieco ostygła. Kremówkę ubij razem z cukrem pudrem, po czym dodaj do niej żelatynę. Zmiksuj na niskich obrotach, a gdy będzie gotowa, wylej ją na biszkopt.
  4. Na koniec zrób polewę. Czekoladę, mleko i masło włóż do rondelka, podgrzej na wolnym ogniu, aż się rozpuszczą i połączą. Odłóż, by masa nieco ostygła, po czym polej nią ciasto.
  5. Wypiek włóż na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: