Ciasto pijana zakonnica robię na każde spotkanie. Najpierw się śmiali, potem brali przepis
Link został skopiowany
Najpierw się śmiali, potem brali przepis. Ciasto pijana zakonnica robię na każde spotkanie
REKLAMA
pabara
Niektóre polskie ciasta mają zabawne i dość specyficzne nazwy, które wywołują uśmiech na twarzy. Właśnie tak zareagowali moi bliscy, gdy zrobiłam ciasto pijana zakonnica. Ale jak tylko go spróbowali, spoważnieli i poprosili o przepis. Jak je upiec?
Tobias Arhelger / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Serniki, szarlotki, ciasta jogurtowe, kruche tarty. Wszystkie te desery są pyszne, ale pora na odświeżenie sekcji wypieków w twoim notesie z przepisami. Niezależnie od tego, czy planujesz imprezę, zbliżają się czyjeś urodziny lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy, ciasto pijana zakonnica będzie idealnym wyborem. Jest odpowiednio słodkie i ma ciekawe dodatki, dzięki czemu każdy pełnoletni łasuch będzie się nim zajadać. Dlatego najlepiej od razu zrób dwie blaszki. Jedna bowiem zniknie w mgnieniu oka. Pamiętaj tylko, że, ze względu na zawartość alkoholu, wypiek nie nadaje się dla dzieci.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Co fajnego można upiec? Wybierz mniej popularne ciasto pijana zakonnica
Ciasto pijana zakonnica to dobry pomysł na szybkie i proste przygotowanie pysznego deseru. Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ani nie jest za mało, ani za bardzo słodkie, po prostu w sam raz. Nie musisz się więc obawiać, że już po kilku kęsach będziesz mieć dość. Jak je przyrządzić? Oto potrzebne składniki.
Co upiec na weekend? Tak przygotujesz ciasto pijana zakonnica
Robienie ciasta pijana zakonnica rozpocznij od przygotowania biszkoptu. Piekarnik nastaw na 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, utrzyj jaja z cukrem, następnie dodaj ocet, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj na niskich obrotach. Co dalej?
Ciasto wlej do blaszki wyłożonej papierem. Piecz 20 minut, a gdy biszkopt będzie gotowy, zrób w nim dziurki. Odległość pomiędzy nimi powinna wynosić około 2-3 cm.
Teraz czas na poncz, który jest banalnie prosty do zrobienia. Po prostu włóż wszystkie składniki do rondelka, wymieszaj, podgrzej i na koniec jeszcze raz wymieszaj. Kiedy będzie gotowy, nasącz nim biszkopt - właśnie po to potrzebne były w nim otwory.
Kolejny krok to przygotowanie bitej śmietany. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, solidnie wymieszaj i odłóż, by nieco ostygła. Kremówkę ubij razem z cukrem pudrem, po czym dodaj do niej żelatynę. Zmiksuj na niskich obrotach, a gdy będzie gotowa, wylej ją na biszkopt.
Na koniec zrób polewę. Czekoladę, mleko i masło włóż do rondelka i podgrzej na wolnym ogniu, aż się rozpuszczą i połączą. Odłóż, by masa nieco ostygła, po czym polej nią ciasto.
Wypiek włóż na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.