• Link został skopiowany

Najpierw się śmiali, potem brali przepis. Ciasto pijana zakonnica robię na każde spotkanie

Niektóre polskie ciasta mają zabawne i dość specyficzne nazwy, które wywołują uśmiech na twarzy. Właśnie tak zareagowali moi bliscy, gdy zrobiłam ciasto pijana zakonnica. Ale jak tylko go spróbowali, spoważnieli i poprosili o przepis. Jak je upiec?
Ciasto pijana zakonnica
Tobias Arhelger / Shutterstock

Serniki, szarlotki, ciasta jogurtowe, kruche tarty. Wszystkie te desery są pyszne, ale pora na odświeżenie sekcji wypieków w twoim notesie z przepisami. Niezależnie od tego, czy planujesz imprezę, zbliżają się czyjeś urodziny lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy, ciasto pijana zakonnica będzie idealnym wyborem. Jest odpowiednio słodkie i ma ciekawe dodatki, dzięki czemu każdy pełnoletni łasuch będzie się nim zajadać. Dlatego najlepiej od razu zrób dwie blaszki. Jedna bowiem zniknie w mgnieniu oka. Pamiętaj tylko, że, ze względu na zawartość alkoholu, wypiek nie nadaje się dla dzieci.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co fajnego można upiec? Wybierz mniej popularne ciasto pijana zakonnica

Ciasto pijana zakonnica to dobry pomysł na szybkie i proste przygotowanie pysznego deseru. Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ani nie jest za mało, ani za bardzo słodkie, po prostu w sam raz. Nie musisz się więc obawiać, że już po kilku kęsach będziesz mieć dość. Jak je przyrządzić? Oto potrzebne składniki.

Na biszkopt:

  • 6 jajek wielkości L w temperaturze pokojowej,
  • szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki octu.

Na poncz:

  • 1/2 szklanki wody,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 60 g margaryny (ok. 1/4 kostki),
  • 3-4 kieliszki wódki.

Na bitą śmietanę:

  • litr śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 2-3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 szklanki gorącej wody.

Na polewę:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • łyżka masła,
  • 5 łyżek mleka.
Ciasto pijana zakonnica
Ciasto pijana zakonnicaTobias Arhelger / Shutterstock

Co upiec na weekend? Tak przygotujesz ciasto pijana zakonnica

Robienie ciasta pijana zakonnica rozpocznij od przygotowania biszkoptu. Piekarnik nastaw na 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, utrzyj jaja z cukrem, następnie dodaj ocet, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj na niskich obrotach. Co dalej?

  1. Ciasto wlej do blaszki wyłożonej papierem. Piecz 20 minut, a gdy biszkopt będzie gotowy, zrób w nim dziurki. Odległość pomiędzy nimi powinna wynosić około 2-3 cm.
  2. Teraz czas na poncz, który jest banalnie prosty do zrobienia. Po prostu włóż wszystkie składniki do rondelka, wymieszaj, podgrzej i na koniec jeszcze raz wymieszaj. Kiedy będzie gotowy, nasącz nim biszkopt - właśnie po to potrzebne były w nim otwory.
  3. Kolejny krok to przygotowanie bitej śmietany. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, solidnie wymieszaj i odłóż, by nieco ostygła. Kremówkę ubij razem z cukrem pudrem, po czym dodaj do niej żelatynę. Zmiksuj na niskich obrotach, a gdy będzie gotowa, wylej ją na biszkopt.
  4. Na koniec zrób polewę. Czekoladę, mleko i masło włóż do rondelka i podgrzej na wolnym ogniu, aż się rozpuszczą i połączą. Odłóż, by masa nieco ostygła, po czym polej nią ciasto.
  5. Wypiek włóż na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: