Biorę jajka, boczniaki i kilka dodatków. To ferrari wśród obiadów bez mięsa

Jeśli znudziły ci się już schabowe, mielone lub masz po prostu ochotę na obiad bez mięsa, mamy dla ciebie coś ekstra. Wystarczy, że masz jajka, trochę boczniaków, cebulkę i kilka drobiazgów i w pół godziny zrobisz furę pysznych kotletów. Już nikt z rodziny nie poprosi cię o nudne mieloniaki.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad bez mięsa lub po prostu masz ochotę na danie z jajek, mamy dla ciebie naprawdę świetny przepis. Kotlety jajeczne z boczniakami to coś nowego i miła alternatywa dla znanych doskonale mielonych, które są smaczne, ale już nieco oklepane. Przepis na kotlety jajeczne z boczniakami jest banalny, a kotleciki świetnie smakują i na ciepło i na zimno.

Zobacz wideo

Kotlety jajeczne z boczniakami. Numer jeden wśród obiadów bez mięsa

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo plus 2 surowe,
  • 300 g boczniaków,
  • 1 cebula,
  • szczypiorek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego (możecie dodać mniej, ja lubię wyraziste smaki),
  • sól, pieprz do smaku, 
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia i masło, 
  • posiekany koperek.

Kotlety jajeczne z boczniakami - sposób wykonania:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć je widelcem. Cebulę posiekaj, podobnie szczypiorek, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć posiekane boczniaki. Smaż, aż z grzybów odparuje woda. Lekko je osól i duś 3-4 minuty, aż się lekko zbrązowią. Następnie dodaj je do jajek.
  3. Do jajek i grzybów wbij dwa surowe jajka, dodaj szczypiorek, koperek, czosnek, sól, pieprz, sos sojowy, musztardę oraz łyżkę majonezu i bułkę tartą. Następnie wyrób całość tak, jak na kotlety mielone - masa powinna być dość zwarta.
  4. Uformuj w dłoniach kształt kotletów i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni, aż z obu stron będą złote.

Takie kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, świetnie smakują także z sosem śmietanowym. Jeśli tak jak my kochasz wszystko, co związane z grzybami, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Więcej o: