Jeśli znudziły ci się już schabowe, mielone lub masz po prostu ochotę na obiad bez mięsa, mamy dla ciebie coś ekstra. Wystarczy, że masz jajka, trochę boczniaków, cebulkę i kilka drobiazgów i w pół godziny zrobisz furę pysznych kotletów. Już nikt z rodziny nie poprosi cię o nudne mieloniaki.
olganetfoto / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad bez mięsa lub po prostu masz ochotę na danie z jajek, mamy dla ciebie naprawdę świetny przepis. Kotlety jajeczne z boczniakami to coś nowego i miła alternatywa dla znanych doskonale mielonych, które są smaczne, ale już nieco oklepane. Przepis na kotlety jajeczne z boczniakami jest banalny, a kotleciki świetnie smakują i na ciepło i na zimno.
REKLAMA
Zobacz wideo
Kotlety jajeczne z boczniakami. Numer jeden wśród obiadów bez mięsa
Kotlety jajeczne z boczniakami - sposób wykonania:
Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć je widelcem. Cebulę posiekaj, podobnie szczypiorek, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć posiekane boczniaki. Smaż, aż z grzybów odparuje woda. Lekko je osól i duś 3-4 minuty, aż się lekko zbrązowią. Następnie dodaj je do jajek.
Do jajek i grzybów wbij dwa surowe jajka, dodaj szczypiorek, koperek, czosnek, sól, pieprz, sos sojowy, musztardę oraz łyżkę majonezu i bułkę tartą. Następnie wyrób całość tak, jak na kotlety mielone - masa powinna być dość zwarta.
Uformuj w dłoniach kształt kotletów i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni, aż z obu stron będą złote.
Takie kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, świetnie smakują także z sosem śmietanowym. Jeśli tak jak my kochasz wszystko, co związane z grzybami, koniecznie wypróbuj ten przepis.