To zupa, która zastąpi cały obiad. Pełna smaku, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienną pluchę

Tradycyjna zupa pomidorowa nie musi być nudna. Może zaskoczyć intensywnym smakiem, głębokim aromatem i dodatkami, które zamienią ją w pełnowartościowy posiłek. Wystarczy odrobina sprytu, by stworzyć danie, które nie tylko syci, lecz także na długo zapada w pamięć. Jak zrobić smaczną zupę pomidorową?

Jesień to idealny czas na smakowanie rozgrzewających zup. Gdy za oknem szaro i chłodno, nic nie cieszy bardziej niż miska gorącej, aromatycznej pomidorowej po powrocie do domu. Taki posiłek nie tylko rozgrzewa, lecz także syci na długo. Ta wersja zupy łączy w sobie zalety zarówno pierwszego, jak i drugiego dania, stając się pełnowartościowym obiadem. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością docenisz jej wyjątkowy charakter.

Zobacz wideo

Co dodać do zupy pomidorowej, żeby była pyszna? Zastąp ryż nadziewanym makaronem

Pomidorowa nie musi być jedynie zupą. W prosty sposób zamienisz ją w pełny obiad, który nakarmi niejednego głodomora. Wystarczy wzbogacić ją o treściwe dodatki, takie jak delikatne klopsiki i tortellini, a zyska zupełnie nowe oblicze. Składniki, których będziesz potrzebować na 4-5 porcji:

  • litr bulionu drobiowego,
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 250 g tortellini z ulubionym nadzieniem,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Jak zrobić smaczną zupę pomidorową? Kilka kroków dzieli cię od przepysznej zupy

Przygotowanie pomidorowej to czysta przyjemność, bo jest szybkie i nieskomplikowane. Klopsiki robi się w mgnieniu oka - wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości przy formowaniu kulek. Gotowanie zajmuje tylko chwilę, a efektem jest sycąca zupa, która błyskawicznie znika z talerzy.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa fot.istock/Blazenka Babic

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone połącz z jajkiem, bułką tartą oraz szczyptą soli i pieprzu. Uformuj z masy małe kulki, a następnie obsmaż je na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Odłóż na później.
  2. Tortellini ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta, a następnie odcedź.
  3. W garnku zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy staną się miękkie, dodaj bulion oraz przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Do gotującej się zupy wrzuć klopsiki i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj tortellini, wlej śmietanę, delikatnie mieszając, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Przed podaniem posyp świeżą zieleniną, np. natką pietruszki.

PORADA! Jeśli chcesz uprościć przepis, klopsiki zastąp kiełbasą, która również świetnie wzbogaci smak zupy. Doskonałym wyborem będzie wędzona kiełbasa, na przykład śląska lub podwawelska. Wystarczy pokroić ją w plasterki, podsmażyć na patelni i dodać do gotującej się zupy.

Więcej o: