Ciocia z Mazowsza robi co tydzień. Smaczniejszy i bardziej sycący niż babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana zachwyca smakiem i pozwala najeść się do syta. Mieszkańcy północnego Mazowsza wolą jednak jej nieco inną wersję. Jak zrobić dobrego bugaja? To tradycyjne danie kilka lat temu roku trafiło na listę "Produktów Tradycyjnych" ministerstwa rolnictwa.

Babka ziemniaczana to doskonały pomysł, aby przygotować niedrogi i łatwy do wykonania obiad lub propozycja na pyszną kolację. To tradycyjna potrawa obecna w wielu kuchniach świata, również w polskiej. Z kolei na północnym Mazowszu prym wiedzie bugaj gruduski. To regionalny specjał, który może śmiało rywalizować z klasyczną babką ziemniaczaną pod względem smaku.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Co to jest bugaj? Wciąż jest chętnie jadany na Mazowszu, ale i w innych zakątkach Polski

Bugaj gruduski to tradycyjne danie z terenów Mazowsza. Jest przygotowywane na bazie tartych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki, soli i pieprzu. Ówcześnie najczęściej serwuje się go w wersji "na bogato", czyli wzbogaconej o żeberka, mięso i cebulę. Dziś bugaj wciąż cieszy się popularnością, a z uwagi na chrupiącą skórkę i aromatyczny środek pieczonego ziemniaka oraz mięsa jest to prawdziwy rarytas. Co ciekawe, 27 sierpnia 2018 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii: Gotowe dania i potrawy. Lista składników potrzebnych do przygotowania:

  • ziemniaki - 1 kg (najlepiej sprawdzą się kartofle typu B lub C z dużą ilością skrobi np. irga, irys, orlik),
  • przyprawa do mięs - 25 g,
  • żeberka wieprzowe - 500 g,
  • boczek wędzony - 250 g,
  • cebula - 2 sztuki,
  • jaja - 2 sztuki,
  • mąka pszenna – 3/4 szklanki,
  • olej - 2 łyżki,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta - 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić dobrego bugaja? Może zdeklasować smakiem klasyczną babką ziemniaczaną

Zanim przystąpisz do przygotowania bugaja, zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Następnie zetrzyj je na drobnej tarce i odciśnij nadmiar płynu, tak aby masa nie była zbyt rzadka. Potrawę możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej smakuje w towarzystwie maślanki, zsiadłego mleka lub sosu grzybowego.

Bugaj Gruduski
Bugaj Gruduski gov.pl/web/rolnictwo/bugaj-gruduski
  1. Obierz i drobno posiekaj dwie duże cebule. Podsmaż połowę cebuli na patelni. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż, aż się zrumieni. W dużej misce połącz starte ziemniaki, posiekaną cebulę z tą podsmażoną i boczkiem.
  2. Wbij dwa jajka i dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Całość przypraw solą i pieprzem. Możesz dodać również przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  3. Wysmaruj żaroodporne naczynie lub blachę masłem i posyp bułką tartą, by zapobiec przywieraniu. Przełóż masę ziemniaczaną do formy i wyrównaj powierzchnię.
  4. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 1,5 godziny, aż wierzch stanie się złocisto-brązowy, a środek kremowy.
Więcej o: