Jesienią pocieszamy się pysznym i sycącym jedzeniem, a najczęściej oczywiście zupami. Zupa serowa jest chyba stworzona po to, by poprawiać nam nastrój podczas jesiennej chandry i pieścić nasze brzuszki swoim niesamowitym smakiem. Przepis jest banalny, oprócz sera ważna jest także cebulką. Należy ją oczywiście podsmażyć, a jak się podsmaża, warto ją trochę podtopić. Białe wino sprawdzi się najlepiej, to dzięki temu dodatkowi zupa serowa nabierze wytrawnego charakteru i sprawi, że będzie smakowała jak z najlepszej restauracji.
Zupa serowa w wersji wow. To zasługa jasnego płynu
Składniki:
- ok. 2 l rosołu lub bulionu,
- ok. 300 g sera typu cheddar (można połączyć np. cheddar i goudę lub emmentaler),
- 2 kostki serka topionego,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- masło,
- śmietanka kremówka - ok. 1/3 szklanki,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki,
- do podania grzanki ziołowe.
Zupa serowa - sposób wykonania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia i dodaj czosnek. Następnie zwiększ moc palnika i zalej ją winem. Podsmażaj kilka minut, by alkohol odparował.
- Zalej całość bulionem i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj ser oraz serek topiony i zmniejsz moc palnika. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę kremówkę (ok. 1/3 szklanki) i dopraw do smaku przyprawami. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej zupę do talerzy. Podawaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem lub natką.
Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoja zupa była bardziej aromatyczna, zamiast serka topionego dodaj dwa krążki sera camembert. Wcześniej jednak obierz miąższ sera z białej warstwy, która się nie rozpuści.