Zupa serowa ma potencjał stać się ulubioną jesienną zupą Polaków, a to nie tylko ze względu na swój boski smak. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego świetnie rozgrzewa i otula niczym ciepły kocyk. Jeśli chcesz dodać jej głębi i lepszego aromatu, zastosuj trik z cebulką. Wystarczy drobina.
MariaZubareva /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jesienią pocieszamy się pysznym i sycącym jedzeniem, a najczęściej oczywiście zupami. Zupa serowa jest chyba stworzona po to, by poprawiać nam nastrój podczas jesiennej chandry i pieścić nasze brzuszki swoim niesamowitym smakiem. Przepis jest banalny, oprócz sera ważna jest także cebulką. Należy ją oczywiście podsmażyć, a jak się podsmaża, warto ją trochę podtopić. Białe wino sprawdzi się najlepiej, to dzięki temu dodatkowi zupa serowa nabierze wytrawnego charakteru i sprawi, że będzie smakowała jak z najlepszej restauracji.
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa serowa w wersji wow. To zasługa jasnego płynu
Składniki:
ok. 2 l rosołu lub bulionu,
ok. 300 g sera typu cheddar (można połączyć np. cheddar i goudę lub emmentaler),
2 kostki serka topionego,
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
masło,
śmietanka kremówka - ok. 1/3 szklanki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki,
do podania grzanki ziołowe.
Zupa serowa - sposób wykonania:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia i dodaj czosnek. Następnie zwiększ moc palnika i zalej ją winem. Podsmażaj kilka minut, by alkohol odparował.
Zalej całość bulionem i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj ser oraz serek topiony i zmniejsz moc palnika. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę kremówkę (ok. 1/3 szklanki) i dopraw do smaku przyprawami. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej zupę do talerzy. Podawaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem lub natką.
Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoja zupa była bardziej aromatyczna, zamiast serka topionego dodaj dwa krążki sera camembert. Wcześniej jednak obierz miąższ sera z białej warstwy, która się nie rozpuści.