Zanim zamrożę mięso, robię z nim jedną rzecz. Potem wystarczy chwila, a jest gotowe do pichcenia

Jak przyspieszyć proces rozmrażania mięsa? Zanim włożysz je do zamrażalnika, zrób jedną rzecz. Później sobie podziękujesz. Oprócz tego możesz zastosować jeden z trików, który znacznie ułatwi cały proces. To naprawdę łatwe.

Najbezpieczniejszym, lecz przy tym również najdłuższym, sposobem na rozmrożenie mięsa jest umieszczenie go w misce i schowanie do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem, by następnego dnia było gotowe do obróbki. Niestety często zdarza się, że o tym zapominamy, przez co ilość czasu drastycznie się kurczy. Jak zrobić to szybciej? Wystarczą proste triki.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Jak najszybciej rozmrozić mięso? Dwa niezawodne sposoby

Chyba każdemu z nas zdarzyła się sytuacja, w której zapomnieliśmy zawczasu wyjąć mięso z zamrażalnika. Gdy na zrobienie obiadu zostało nam niewiele czasu, a zamiast głównego składnika mamy twardy jak kamień zmrożony kawał, warto zastosować triki, które sprawią, że znacznie szybciej nada się do dalszego przyrządzenia. Jednak już na wstępnie należy zaznaczyć, że nawet z ich pomocą nie potrwa to 10 minut, a co najmniej godzinę. Oczywiście wiele zależy od wielkości samego mięsa. Od czego zacząć?

Pierwszym sposobem na znacznie szybsze rozmrożenie mięsa jest wykorzystanie wody. Przełóż je do miski, zalej zimną cieczą i odstaw. Ważne jest, aby wymieniać ją na świeżą co około 20 minut. Już wkrótce będzie gotowe do dalszego pichcenia. Drugi sposób to nic innego, jak wykorzystanie dobrodziejstw technologii, a dokładniej funkcji rozmrażania. Ma je większość nowszych piekarników oraz mikrofali. 

Jak przyspieszyć proces rozmrażania mięsa?
Jak przyspieszyć proces rozmrażania mięsa? Jak przyspieszyć proces rozmrażania mięsa? Fot. Archiwum prywatne

Jak przyspieszyć rozmrażanie? Zrób to najpierw

Dobrym przyzwyczajeniem, które potem przyspieszy rozmrażanie, jest wcześniejsze porcjowanie mięsa. Nie umieszczaj w woreczku lub pojemniku całego, wielkiego kawałka. Zamiast tego podziel go na mniejsze części, dzięki czemu w razie potrzeby wyjmiesz dokładnie tyle, ile potrzebujesz. Do tego znacznie szybciej będzie nadawało się do użycia, zaś w samym zamrażalniku zyskasz więcej miejsca, gdyż łatwiej będzie je układać. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: