Pyszna i tania zapiekanka ziemniaczana. We Francji podają ją w restauracjach

Ziemniaki to warzywo nieskończonego potencjału i lista przepisów na dania z ziemniaków zdaje się nie mieć końca. Dziś zdradzimy wam jeden z najpyszniejszych. To nie będzie zwykła zapiekanka ziemniaczana, a prawdziwy hit francuskich restauracji. Wystarczą ziemniaki, śmietanka i ser.

Ziemniaki gratin to jedno z dań kuchni francuskiej, które zawojowało pół świata. To coś w rodzaju zapiekanki ziemniaczanej, która jest serwowana zarówno jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych przysmaków. Przepis jest banalny i po raz kolejny udowadnia, że w prostocie tkwi najlepszy smak. Jedyne co ci się przyda, to ostra mandolinka lub tarka. 

Zobacz wideo

Ziemniaki gratin - prosta zapiekanka prosto z francuskich restauracji

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • szklanka śmietanki 30 proc.
  • 130 g startego sera,
  • masło,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól do smaku.

Ziemniaki gratin - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Powinny nie być grubsze niż 2 mm.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem z każdej strony. Na dno połóż przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę osól.
  3. Plastry ziemniaków układaj obok siebie tak, aby lekko na siebie nachodziły. Układaj je warstwowo, każdą warstwę lekko osól.
  4. Ułożone ziemniaki zalej śmietanką i zamknij naczynie pokrywką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez godzinę.
  5. Po godzinie zdejmij pokrywkę i dodaj starty ser. Zapiekaj całość jeszcze kwadrans. Zapiekankę podawaj gorącą.

Jakiego sera użyć do ziemniaków gratin? Najlepiej sprawdzą się twardsze sery, najlepiej żółte. Idealny będzie Gruyère lub nasz polski Bursztyn. Jeśli chcesz troszkę podkręcić smak zapiekanki, możesz dodać odrobinę suszonego tymianku - ta przyprawa kocha się z ziemniakami i jest charakterystyczna dla kuchni francuskiej. 

Więcej o: