Moja babcia robi sos pomidorowy do gołąbków tylko w ten sposób. Wychodzi aromatyczny i pyszny

Jak się robi pomidorowy sos do gołąbków? Przygotujesz go na dwa sposoby - z przecieru i świeżych warzyw. W obu wersjach wyjdzie aromatyczny i pyszny. Idealne komponuje się z popularnym w Polsce daniem.

Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyka tradycyjnej kuchni polskiej. Choć w niektórych regionach podaje się je z różnym farszem i dodatkami, to właśnie w tej wersji najczęściej kojarzą się z dzieciństwem. Odpowiednio przyrządzone są absolutnie obłędne w smaku. Kluczem do sukcesu jest nie tylko nadzienie, lecz także sam sos. Jak go przygotować?

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Jaki dodatek pasuje do gołąbków? Wystarczy ten sos

Gołąbki bywają podawane z różnymi sosami - pieczarkowym, koperkowym oraz przede wszystkim pomidorowym, z czego ten ostatni niewątpliwie jest najbardziej klasyczny. Co zrobić, aby wyszedł smakowity i odpowiednio gęsty? Postaw na świeże pomidory. Przygotuj:

  • kg ładnych, nieobitych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • odrobinę masła,
  • sól, pieprz i inne ulubione zioła do smaku (np. majeranek, bazylia).

PORADA! W prostszej wersji sos do gołąbków możesz zrobić z przecieru pomidorowego (mały słoiczek), śmietanki 30 proc. (100 ml), odrobiny mąki (1 łyżka), cukru i podgrzanego bulionu, w którym robione były gołąbki. Dodaj do niego przecier, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, na koniec dodaj śmietanki i w razie potrzeby zagęść mąką.

Jak się robi pomidorowy sos do gołąbków?
Jak się robi pomidorowy sos do gołąbków? Jak się robi pomidorowy sos do gołąbków? Fot. Archiwum prywatne

Jak się robi pomidorowy sos do gołąbków? To naprawdę łatwe

Sos pomidorowy ze świeżych warzyw wymaga nieco więcej pracy, jednak zdecydowanie zaprocentuje to w jego smaku. Zacznij od obrania i posiatkowania cebuli, którą następnie należy zeszklić na patelni z roztopionym masłem. Co dalej?

  1. Pomidory umyj, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli. Podsmaż przez 5 minut, po czym dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Smaż na średnim ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Wtedy przypraw wybranymi ziołami, solą oraz pieprzem.
  3. Gdy sos stanie się idealnie gładki, polej nim gołąbki. Podawaj gorący. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: