Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyka tradycyjnej kuchni polskiej. Choć w niektórych regionach podaje się je z różnym farszem i dodatkami, to właśnie w tej wersji najczęściej kojarzą się z dzieciństwem. Odpowiednio przyrządzone są absolutnie obłędne w smaku. Kluczem do sukcesu jest nie tylko nadzienie, lecz także sam sos. Jak go przygotować?
Gołąbki bywają podawane z różnymi sosami - pieczarkowym, koperkowym oraz przede wszystkim pomidorowym, z czego ten ostatni niewątpliwie jest najbardziej klasyczny. Co zrobić, aby wyszedł smakowity i odpowiednio gęsty? Postaw na świeże pomidory. Przygotuj:
PORADA! W prostszej wersji sos do gołąbków możesz zrobić z przecieru pomidorowego (mały słoiczek), śmietanki 30 proc. (100 ml), odrobiny mąki (1 łyżka), cukru i podgrzanego bulionu, w którym robione były gołąbki. Dodaj do niego przecier, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, na koniec dodaj śmietanki i w razie potrzeby zagęść mąką.
Sos pomidorowy ze świeżych warzyw wymaga nieco więcej pracy, jednak zdecydowanie zaprocentuje to w jego smaku. Zacznij od obrania i posiatkowania cebuli, którą następnie należy zeszklić na patelni z roztopionym masłem. Co dalej?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.