Zanim zabierzesz się za jarzynową, zrób domowy majonez. To łatwe
Ceny majonezu na złość Polakom nie chcą spadać, a Boże Narodzenie już tuż tuż. Z ciekawości postanowiłam zrobić swój własny, domowy majonez. Trochę bałam się, ponieważ ci bardziej doświadczeni mówili, że jeden zły ruch ręką i majonez do kosza. Jednak moja ciekawość wzięła górę - podwinęłam rękawy i zrobiłam majonez.
Żeby majonez wyszedł idealny, trzeba zadbać o kilka rzeczy. Przede wszystkim o jajka - najlepiej, gdyby były "od szczęśliwej kurki". Następną, ale nie mniej ważną rzeczą jest olej - majonez najlepiej wychodzi na oleju roślinnym, ponieważ ma neutralny smak i dzięki temu będzie idealny i do jajek i do sałatki jarzynowej. I trzecia, najważniejsza rzecz - nie spiesz się. Gdy włożysz blender do naczynia, nie ruszaj nim dopóki masa nie zacznie robić się gęsta. Gdy jajka z musztardą i octem się zetną, powoli i partiami dodawaj olej.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Domowy majonez idealny do sałatki
- 1 szklanka oleju roślinnego,
- 2 żółtka,
- 1 pełna łyżka musztardy,
- 1 łyżka octu jabłkowego (użyłam takiego, bo jest delikatniejszy niż spirytusowy),
- sól i pieprz do smaku.
Domowy majonez - sposób wykonania:
- Na dno wysokiego naczynia wlej żółtka. Dodaj ocet i musztardę i za pomocą ręcznego blendera zacznij miksować. Nie odrywaj blendera od dna, aż masa będzie jednolita.
- Stopniowo dolewaj olej i cały czas miksuj, nie odrywając blendera od dna. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, delikatnie poruszaj blenderem na boki i dolej olej.
- Kiedy wlejesz resztkę oleju, możesz delikatnie oderwać blender od dna i poruszaj nim wolnymi ruchami góra-dół.
- Kiedy masa oblepi główkę blendera i będzie gęsta, to znak, że majonez jest gotowy.