Ciasto bez cukru, czekolady i innych, słodkich dodatków, ale wciąż ze smakiem? Choć brzmi nieprawdopodobnie, jest to jak najbardziej możliwe. Co więcej, wyjdzie tak pyszne, że będzie się nim zajadała cała rodzina - podczas śniadania, obiadu i kolacji. Sekretem jest główny składnik, nazywany narodowym warzywem Polaków. Chodzi oczywiście o cebulę.
Cebula to obowiązkowy składnik wielu dań kuchni polskiej, a w niektórych potrawach wręcz gra główne skrzypce. Co więcej, skrywa naprawdę wiele zastosowań, gdyż z sukcesem wykorzystasz ją również w pielęgnacji czy wzmacnianiu odporności. Jeśli masz ochotę na pyszny, sycący i łatwy do zrobienia obiad, przygotuj z niej ciasto z obłędnym farszem. Wyjdzie palce lizać. Czego będziesz potrzebować?
Składniki na farsz:
Składniki na ciasto:
Robienie ciasta cebulowego zacznij od zmielenia orzechów. Następnie dodaj je do miski z przesianą wcześniej mąką, wbij jajka, dorzuć rozpuszczone masło i przypraw szczyptą soli. Wyrabiaj, aż całość zyska gładką konsystencję, po czym owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
PORADA! Ciasto cebulowe możesz serwować na śniadanie, obiad i kolację, samo lub z dodatkiem sosu czosnkowego. Będzie smakowało wybornie.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.