Zamiast słodyczy, użyj warzywa. Ten przepis na wytrawne ciasto to hit. W mig znika z talerzy

Zapomnij o ciężkich masach, kalorycznych dodatkach oraz tonie cukru. To ciasto robi się błyskawicznie, a do tego smakuje wybornie. Ale uwaga, nie jest na słodko. Pierwsze skrzypce gra w nim pewne warzywo. Jak wykorzystać cebulę?

Ciasto bez cukru, czekolady i innych, słodkich dodatków, ale wciąż ze smakiem? Choć brzmi nieprawdopodobnie, jest to jak najbardziej możliwe. Co więcej, wyjdzie tak pyszne, że będzie się nim zajadała cała rodzina - podczas śniadania, obiadu i kolacji. Sekretem jest główny składnik, nazywany narodowym warzywem Polaków. Chodzi oczywiście o cebulę. 

Zobacz wideo Domowy cebularz

Do czego można wykorzystać cebulę? Przygotuj przepyszny wypiek

Cebula to obowiązkowy składnik wielu dań kuchni polskiej, a w niektórych potrawach wręcz gra główne skrzypce. Co więcej, skrywa naprawdę wiele zastosowań, gdyż z sukcesem wykorzystasz ją również w pielęgnacji czy wzmacnianiu odporności. Jeśli masz ochotę na pyszny, sycący i łatwy do zrobienia obiad, przygotuj z niej ciasto z obłędnym farszem. Wyjdzie palce lizać. Czego będziesz potrzebować?

Składniki na farsz:

  • kg białej cebuli,
  • 2 jajka L,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 150 g śmietany (szklanka),
  • kawałek ulubionego sera żółtego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól oraz pieprz.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 2 jajka L
  • 50 g migdałów (lub mąki migdałowej),
  • 100 g rozpuszczonego masła (1/2 kostki) + odrobina do wysmarowania formy,
  • sól do smaku.
Czy można upiec ciasto bez cukru?
Czy można upiec ciasto bez cukru? Czy można upiec ciasto bez cukru? Fot. pixabay.com / Couleur

Czy można upiec ciasto bez cukru? To jak najbardziej

Robienie ciasta cebulowego zacznij od zmielenia orzechów. Następnie dodaj je do miski z przesianą wcześniej mąką, wbij jajka, dorzuć rozpuszczone masło i przypraw szczyptą soli. Wyrabiaj, aż całość zyska gładką konsystencję, po czym owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. 

  1. Ulubiony ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Boczek pokrój w paski i podsmaż na oliwie.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka i partiami wrzucaj na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż przybierze złocisty kolor.
  4. W miseczce roztrzep jajko, dodaj śmietanę, dopraw do smaku.
  5. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i włóż do wysmarowanej masłem formy. Na wierzch wyłóż cebulę, boczek i zalej sosem śmietanowo-jajecznym, następnie posyp serem. Włóż do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Podawaj po przestudzeniu.

PORADA! Ciasto cebulowe możesz serwować na śniadanie, obiad i kolację, samo lub z dodatkiem sosu czosnkowego. Będzie smakowało wybornie.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: