Zrazy z mięsa mielonego to wariacja na temat klasyka, ale nie należy mówić, że to wersja uproszczona. Lepiej brzmi wersja ułatwiona, bo zraz z mięsa mielonego nie ustępują smakiem tym tradycyjnym, rozklepywanym. Jeśli chodzi o zrazy, to w obu przypadkach ważny jest środek. Nie można zapomnieć o musztardzie, kiszonych ogórkach i cebuli. Jednak samą masę mięsną także warto podrasować. Ja dodaję trochę soku z kiszonych ogórków. Mięso jest delikatne i aromatyczne oraz co ważne - nie staje się suche. Ten przepis z pewnością cię oczaruje.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Oszukane zrazy z mięsa mielonego. Tu liczy się środek
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa, możesz użyć wołowego, ale także wołowo-wieprzowego,
- 2 jajka,
- 2 większe cebule,
- kilka ogórków kiszonych,
- musztarda,
- 200 g boczku wędzonego,
- sól, pieprz,
- namoczona kajzerka,
- sok z ogórków kiszonych.
Zrazy z mięsa mielonego - sposób wykonania:
- Ogórki pokrój w średnią kostkę, cebulę także. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą kajzerkę i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj 2-3 łyżki soku z ogórków i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrób masę mięsną. Powinna być zwarta i lekko lepiąca.
- Z masy mięsnej odrywaj kawałki, spłaszczaj je w dłoniach i na środku każdego z nich rozsmaruj odrobinę musztardy. Następnie dodaj trochę ogórków, cebulę boczek wytopiony na suchej patelni.
- Zawinięte zraziki obtocz w mące i połóż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsmaż z każdej strony na mocnym ogniu, następnie zalej je bulionem lub rosołem, dopraw ulubionymi przyprawami, zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
- Powstały sos możesz zaciągnąć mąką lub zabielić śmietaną. Gdy to zrobisz, duś całość jeszcze kilka minuty i podawaj. Idealnym dodatkiem będą zasmażane buraczki i ziemniaczane puree.
Wskazówka: Takie zraziki są pyszne także w sosie grzybowym. Jak je zrobić? Wystarczy zaledwie garść suszonych grzybów namoczonych w wodzie. Wówczas takie grzybki wystarczy pokroić i zalać zraziki wodą, w której się moczyły i połączyć to z bulionem. Taki obiad to prawdziwa uczta