Placki z gruszką biją na głowę wszystkie pozostałe. Zrobiłam raz i syn nie chce jeść żadnych innych

Placki z gruszką to kulinarny hit, który zachwyci każdego. Delikatne, słodkie i pachnące owocami - świetnie sprawdzą się na śniadanie, przekąskę czy lunch do pracy i szkoły. Wystarczy zaledwie kilka składników, by wyczarować przepyszny rarytas. Sprawdź przepis i do dzieła.

Kiedy zabraknie pieczywa, a nikt nie pamiętał, żeby je kupić, mam niezawodny plan awaryjny - placki. To mój patent na szybkie drugie śniadanie dla syna do szkoły. Wrzucam do ciasta to, co akurat znajdę w kuchni: owoce, jogurt, a nawet resztki warzyw. Dzięki temu każde są inne, a w domu nic się nie marnuje. Pewnego dnia do ciasta trafiły gruszki i... był to strzał w dziesiątkę. Od tamtej pory są ulubionymi plackami młodego, a ja nieustannie dostaję zamówienia na te "gruszkowe".

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jakie owoce do placków? Wybór jest naprawdę spory

Dodawanie owoców do ciasta na placki to świetny sposób, by wzbogacić ich smak i sprawić, że będą zdrowsze. Dzięki nim możesz zapomnieć o sypaniu cukru - dojrzałe gruszki czy jabłka naturalnie osłodzą danie, nadając mu przy okazji delikatności. Ale na nich nie warto poprzestawać. Banany wprowadzają kremową konsystencję, śliwki lekko kwaskowaty akcent, a jagody, mandarynki, truskawki, brzoskwinie czy maliny świetnie sprawdzą się, jeśli masz ochotę na owocową eksplozję smaku. Placki z owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym solidna porcja witamin i błonnika, więc można zajadać się bez wyrzutów sumienia. Czy to nie brzmi jak idealny sposób na osłodzenie dnia?

Jak zrobić placki z gruszką? Spróbuj raz, a zakochasz się w ich smaku

Placki z gruszką robi się w mgnieniu oka. Wystarczy kilka podstawowych składników, a efekt zachwyci każdego. Do tego są idealne na szybkie śniadanie czy deser. Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebować:

  • 2 dojrzałe gruszki,
  • szklanka mąki orkiszowej jasnej,
  • średnie jajko,
  • pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszku),
  • szczypta cynamonu,
  • odrobina oleju do przetarcia patelni.
Placki, fot. Archiwum prywatne
Placki, fot. Archiwum prywatne Placki, fot. Archiwum prywatne

Najlepsze placki wychodzą z patelni teflonowej, która pozwala zrezygnować z dużej ilości tłuszczu. Wystarczy lekko przetrzeć jej powierzchnię odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. To sprawia, że placki wychodzą puszyste, nie przyklejają się do patelni i są przyjemnie lekkie.

  1. Gruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cynamon. Dodaj jajko, mleko i starte gruszki, a następnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Smaż na złoty kolor, po dwie minuty z każdej strony.
  4. Placki najlepiej smakują podane z odrobiną miodu lub syropu klonowego, który podkreśla ich naturalną słodycz. Świetnym dodatkiem będzie też jogurt naturalny lub kremowy twarożek posypany orzechami.

PORADA! Nie obieraj gruszek przed dodaniem ich do ciasta - skórka to prawdziwe źródło cennych składników odżywczych. Dodatkowo nadaje plackom lekką chrupkość i wyrazisty smak. Jeśli brakuje gruszek, śmiało sięgnij po jabłka, a efekt będzie równie pyszny i aromatyczny.

Więcej o: